İnsanlar Tuvalet Kağıdından Önce Ne Yaptı?

İnsanların Tuvalet Kağıdından Önce Kullandıkları Yöntemler ve Tuvalet Kağıdının Bulunuşu.

Günümüzde, özellikle Orta Doğu ve Asya’da yüz milyonlarca insan, banyo ziyaretlerini temiz bir durulama suyuyla bitirmeyi tercih ediyor. Ancak arkeologlar ve antropologlar, insanların geçmişte kendilerini nasıl temizlediklerini belgelediler.

Antik Roma da tuvaletlerde temizlenmek için bir tersorium kullanılıyordu. Bu eski aletler, sirke veya tuzlu suya batırılmış sünger takılı bir çubuktan oluşuyordu.

Arkeologlar henüz korunmuş bir örnek keşfedemedi. Fakat Efes’teki tuvaletlerde ayakların uzandığı yerdeki küçük olukların, sürekli akan su kaynakları olduğu düşünülüyor. Bu oluklar, tersoriumları batırmak için kullanılıyor olmalıydı. Süngerli sopalar üzerindeki tartışma henüz çözemedi. Ancak, Antik Yunan ve Roma tuvalet kağıdı eşdeğeri olan pessoi örneklerini ortaya çıkardılar.

Seramik kapların kırık parçaları da bu amaç için kullanılmıştır. Arkeologlar, yaklaşık 2.000 yıllık bu pessoi’yi Sicilya (solda) ve Girit’te (sağda) Roma tuvaletlerinden kazdılar.

Hatta bir adamın çömeldiğini ve taşından yararlandığını gösteren 2700 yaşındaki bir içki bardağı ölümsüzleştiriliyor . 

2.700 yıllık içki bardağında yer alan bir figür. 

Bu, 1992 yılında Çin’in kuzeybatısındaki antik İpek Yolu üzerinde eski bir durak yerinde kazılan bir başka yaratıcı tuvalet kağıdı-kağıt silme çözümü ile destekleniyor. Orada, arkeologlar tuvalet alanında sarılıp silinmek üzere kullanılmak üzere tasarlanmış, bezelye ile sarılmış bambu veya tahta çubuklar olarak adlandırılan yedi “hijyen çubuğu” keşfettiler. 2.000 yaşındaki çubukların üzerindeki bez insan dışkısı gibi görünüyordu ve dışkıların mikroskobik analizi, insan bağırsaklarında bulunan çeşitli parazitleri içerdiğini doğruladı.

Çin’deki bir İpek Yolu sitesinde bulunan çeşitli “hijyen çubuklarından” biri. Bilimsel analiz, bu 2.000 yaşındaki çubukların hala insan bağırsaklarında bulunan çeşitli parazitlere dair kanıt taşıdığını ortaya koydu. Bu bulgu antik Çin ve Japonya’da sopa ve spatula kullanıldığını gösteren tarihi metinlerle desteklenmektedir .

Çin, tuvalet kağıdı konusunda öndeydi. Tuvalet kağıdına en erken atıf, MS 6. yüzyıldan kalma bir bilim insanı olan Yen Chih-Thui tarafından yazılan materyallerde bulundu. Belli ki onun kişisel amaçlar için atılan el yazmalarına erişimi vardı, ancak bilgelerin isimlerini silmeye cesaret edemediğini söylemişti.

Ancak uygulama bundan daha önce yürürlükte gibi görünüyor. Araştırmacılar, MS 2. yüzyıl imparatoru Wu Di’nin mezarında bulunan kenevir kağıdının, yazmak için çok pürüzlü ve elverişsiz olduğunu, bunun yerine tuvalette kullanıldığını öne sürüyorlar.

1393’e gelindiğinde, Çin kökenli imparatorluk ailesi için pirinç bazlı tuvalet kağıdı seri olarak üretildi. Buna karşılık, Batı dünyasının ilk seri üretilen tuvalet kağıdını alması 1857’ye kadar sürdü. O yıl mucit Joseph Gayetty, Amerikalıların popolarını gazete, mısır koçanı ve diğer doğaçlama tuvalet eşyalarının tahribatından kurtarmak için “Gayetty’nin Su Tuvaleti için İlaçlı Kağıdını” tanıttı.


National Geographic

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et