İkinci El Araç Satışlarında Fırsatçılık Yapılıyor!

İkinci el araç satışlarında ‘Fırsatçılık’ yapanlar var

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Bozkurt, otomotivde firmaların halen talebe yetişmeye çalıştıklarını belirtirken, firmaların değil hiçbir sorumluluğu olmayan, 1 kuruş vergi ödemeyen kişilerin fırsatçılık yaptığını söyledi.

Düşük faizli ve uygun koşullarda kredi dalgası sonrasında oluşan talebe, araç yetişmediği, piyasada yüksek fiyatlı araç satıldığı ve firmaların fiyat artırdıkları gibi konular, son dönemde otomotiv sektörünün en çok konuşulan konuları arasında. AA’ya konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bunlarla ilgili çarpıcı bilgilere değinmiş.

Hazirandan itibaren yoğun bir araç talebi olduğunu dile getiren Bozkurt, “2018’den itibaren ertelenen bir talep vardı… Özellikle bireysel müşteriler toplu taşımadan ziyade bireysel araçlarını kullanmayı güvenli bulduğu için alım başladı” dedi.

Pandemi nedeniyle dünyada üretimin bir süre durduğunu ancak talebin devam ettiğini aktaran Bozkurt, “Avrupa’da vakalar hızla arttı. Böyle olunca Avrupa, hastalıkla daha fazla boğuşurken, araç alımı gibi bir eğilim yokken, Türkiye’de talep başladı. Elde olanlar satıldı. Üretim yavaş yavaş başladı… Vardiyalı çalışıyorlar. Sosyal mesafeye dikkat ederek çalışıyorlar. Bu nedenle de tam kapasiteli üretim yok. Dolayısıyla bu talep karşılanamıyor” diye konuştu.

Bu durumun uzun sürmeyeceğine inandığını belirten Bozkurt, “Eylül-ekimden sonra korkulduğu gibi ikinci dalga olmazsa, fabrikalar üretimi durdurmazsa, eylül-ekimden sonra tam kapasiteye geçilirse, ekim-kasım gibi talebe yetişmeye başlarlar” değerlendirmesinde bulundu.

‘Muhatap biz değiliz’ 

Ali Haydar Bozkurt, sıfır araç bulunurluğunda yaşanan sıkıntının ikinci el de dahil olmak üzere fiyatları etkilemesine ilişkin de konuştu. Bozkurt, şöyle dedi:

“Biz talep patlamasını pandemi olmasa da bekliyorduk. Bu yılın daha iyi bir yıl olmasını bekliyorduk. Burada tabii şu var; fırsatçılıklar var piyasada. Nasıl var? Piyasadaki ikinci el araç fiyatlarının artması distribütörlere, bayilere soruluyor. İkinci el araç piyasası bizim işimiz değil. Biz sıfır araç satarız. Sokaktaki vatandaş arabasını istediği fiyata ilana koyuyor. Koyabilir. Serbest piyasa… O fiyata satar veya satamaz. O fiyata da çıkıp biri alıyorsa ona da kimse bir şey diyemez. Ama ikinci el piyasasındaki gelişmenin muhatabı distribütörler değil. ‘Sıfır bulunmadığı için ikinci el fiyatları artıyor’ deniliyor. Bunun çok az etkisi olduğunu düşünüyorum.”

Firmaların, 2. elde fiyatların artmasına etki edemeyeceğini kaydeden Bozkurt, “Bayinin elindeki aracın bir liste fiyatı var. Liste fiyatından satılır araba. Ama bazıları arabasını satın aldıktan sonra üzerine 20 bin lira fark koyarak ilana koyuyorsa elimizden bir şey gelmiyor… Bayi fiyatını söylüyor, satıyor. Ertesi gün alan kişi fırsatçılık yapıyor. Bayi bunu anlayamaz. Takip de edemeyiz bunu. Ancak bu fırsatçılığı engellemek için bu düzenleme devreye girse ikinci eldeki başı bozuklukların hemen önüne geçeriz” değerlendirmesini yaptı.

2. el satış işinin düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Bozkurt, “Çantacılık yapan, hiçbir sorumluluğu olmayan, 1 kuruş vergi ödemeyen kişiler fırsatçılık yapıyor. İkinci el işi yapan ciddi firmalar da bıktı. Firmalar aracın arkasında duruyor. Sokaktaki çantacı diye tabir ettiğimiz adamlar aracı sattıktan sonra ortada yoklar. Bu yasal düzenlemenin hızlıca hayata geçmesi bu tür fırsatçılıkların önünü keser” dedi.

‘Fiyat döviz bazında aynı’ 

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş CEO’su Ali Haydar Bozkurt, sıfır araç fiyatlarının artışından da çok şikayet edildiğinin farkında olduklarını kaydederek, “Fiyatı afaki bir şekilde artırırsa, firma ürünü satamaz. Otomobil sektöründe fiyatı belirleyen şey euro kurudur. Yeni araçlar, o günün kuru neyse o fiyattan geliyor…” diye konuştu.

3 yıllık fiyatlara bakıldığında, aslında yıllar bazında bu ürünün euro üzerinden fiyatının aynı kaldığının anlaşılabileceğine değinen Bozkurt, “Örnek vereyim; 2017 yılı mart ayında Corolla 1.6’nın kampanyalı indirimli liste fiyatı 23 bin 919 euro, yani o günkü kura bölüyorum 3.83’müş kur. Arabanın fiyatı 91 bin 750 liraymış. Bu arabanın bugünkü fiyatı (birebir aynısı değil) 186 bin 950 TL. Kur, 8.16 TL. 22 bin 903 euro… Aracın fiyatı avro bazında aynı seyrini korumuş” ifadelerini kullandı. Bozkurt, şöyle devam etti:

“Araçların fiyatlarını kafamıza göre artıramayız. ÖTV baremleri var. 1 lira geçtiği anda araç bir üst ÖTV baremine geçiyor, bir bakıyorsunuz bu 1 lira yüzünden arabanın fiyatı birden 20 bin lira artıyor.”

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et