İhmalin Bedeli 25 Can Oldu: Para Var Proje Yok

25 kişinin öldüğü tren faciasının yaşandığı hat için AB’nin 275 milyon Avro ayırdığı, Türkiye’nin 10 yılda proje sunamadığı ortaya çıktı. CHP’li Murat Emir, bakanlığın projeyi kazanın olduğu gün yani 8 Temmuz 2018’de Avrupa Komisyonu’na ilettiğine dikkat çekti.

CHP’li Emir, facianın ardından Bakan Turhan’a “Dördüncü Koridor projesi kapsamında AB’nin Türkiye’ye Kapıkule – Halkalı tren hattının yenilenmesi için 680 milyon Avro hibe kaynak tahsis ettiği doğru mudur? Doğruysa bu hibe tarafımıza ne zaman yapılmıştır? Eğer bir proje halen yapılmamışsa yapılan hibe nereye harcanmıştır” sorularını yöneltmişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın CHP’li Murat Emir ’in soru önergesine verdiği yanıt, 2 ay önce 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasının yaşandığı Halkalı – Kapıkule demiryolu projesi için AB’nin 2008 yılında toplam 574.3 milyon Avro’luk fonun yaklaşık 278 milyon Avro’sunu projeye tahsis ettiği, ancak 10 yıllık süreçte Türkiye’nin fizibilite etüdü ve fayda – maliyet açısından uygun proje sunamadığını ortaya çıkardı.

2009’da revize edilen proje, kazanın olduğu gün 8 Temmuz 2018’de Avrupa Komisyonu’na iletildi. Emir, “Doğru bir proje hazırlansaydı Çorlu ’daki faciayaşanmayacaktı. Ne yazık ki 9 yıl boyunca bakanlığın uygun bir proje hazırlama basireti gösterememesinin bedeli 24 canımızın kanıyla ödenmiştir” dedi.

Bakan: Gerçeği yansıtmıyor

Turhan, Emir’in yazılı önergesine verdiği yanıtta, Avrupa Komisyonu’nun 2007 – 2013 bütçeleme dönemi ile birlikte Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) adı verilen mekanizma altında Türkiye’de ilk kez ulaştırma altyapı projelerine hibe nitelikli fon tahsis ettiği, bu dönem için tahsis edilen toplam hibe fon tutarının 574.3 milyon Avro olduğunu belirtti. Turhan, AB’nin Türkiye’ye Kapıkule – Halkalı tren hattının yenilenmesi için 680 milyon Avro hibe kaynak tahsis ettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

‘Uygun proje sunulamadı’

Turhan’ın verdiği bilgileri değerlendiren Emir, projenin kabul edilmemesinin nedeninin küresel kriz olmadığını, projenin askıya alınmasının tek nedeninin uygun ve verimli bir projenin hazırlanıp sunulamaması olduğunu vurguladı. Emir, şu görüşleri dile getirdi: “Ulaştırma Bakanlığı, AB’nin uyarılarını dikkate alarak projesini revize edebilseydi, kaynak aktarılabilecekti. Bakanlık verdiği yanıtta, Halkalı – Kapıkule projesinin küresel kriz nedeniyle askıya alındığını iddia ediyorsa, aynı dönemde diğer hatlara neden 477.1 milyon Avro kaynak aktarılmıştır? Bakanlığın iptal gerekçesi gerçeklerle uyuşmamaktadır. 2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından askıya alınan projenin 9 yıl sonra kapsamlı bir revizyonla tam da elim tren kazasının gerçekleştiği tarih olan 8 Temmuz 2018’de sunulmuş olması tesadüf değilse şark kurnazlığından başka bir şey değildir.”

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et