Hipertansiyon Nedir? Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon, yüksek tansiyonun diğer ismidir. Şiddetli komplikasyonlara yol açabilir, kalp hastalığı, inme ve ölüm riskini artırır. Peki hipertansiyon nedir? Hipertansiyonda risk faktörleri nelerdir? Hipertansiyon belirtileri ve tedavisi hakkında her şey kapsamlı açıklamalarıyla haberimizde…

Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) Nedir? Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Kalbiniz her attığında, vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi ve oksijeni vermek için vücudunuza kan pompalar. Kan hareket ettikçe, kan damarlarının kenarlarına doğru itilir. Bu itmenin gücü kan basıncınız. Kan basıncınız çok yüksekse, atardamarlarınıza ve kalbinize daha fazla yüklenir ve bu da kalp krizlerine ve felçlere neden olabilir. Ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide görülen hipertansiyon hastalığı nedir? Hipertansiyonda risk faktörleri. Hipertansiyon çeşitleri ve belirtileri. Hiprtansiyon tedavisi hakkında her şey burada….

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon(yüksek tansiyon) birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncının yüksek olmasıdır. Kan basıncı, kanın kan damarlarının duvarlarına karşı uyguladığı kuvvettir. Baskı, kalbin yaptığı iş ve kan damarlarının direncine bağlıdır.

Amerikan Kalp Derneği (AHA) tarafından Kasım 2017’de yayınlanan tıbbi veriler, hipertansiyonu 80 milimetreden (mmHg) 130’un üzerinde bir kan basıncı olarak tanımlamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), işlenmiş gıda endüstrisinin büyümesinin dünya çapında diyetlerdeki tuz miktarını etkilediğini ve bunun hipertansiyonda büyük rol oynadığını ileri sürmektedir.

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyonu olan çoğu insan, kan basıncı okumaları tehlikeli derecede yüksek seviyelere ulaşsa bile, hiçbir belirti veya semptom göstermez.

Yüksek tansiyonu olanların bazılarında baş ağrısı, nefes darlığı veya burun kanaması olabilir, ancak bu belirti ve semptomlar spesifik değildir ve genellikle yüksek tansiyon ciddi veya yaşamı tehdit eden bir aşamaya ulaşana kadar meydana gelmez.

Hipertansiyonun Çeşitleri Neler?

İki tip yüksek tansiyon vardır;

Birincil (temel) hipertansiyon: Çoğu yetişkin için yüksek tansiyonun tanımlanabilir bir nedeni yoktur. Primer hipertansiyon olarak adlandırılan bu yüksek tansiyon tipi, yıllar boyunca kademeli olarak gelişir.

Sekonder (İkincil) hipertansiyon: Bazı insanlar altta yatan bir durumun neden olduğu yüksek tansiyona sahiptir. Sekonder hipertansiyon tipi, aniden ortaya çıkma eğilimindedir ve primer hipertansiyondan daha yüksek tansiyona neden olur. Çeşitli durumlar ve ilaçlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere sekonder hipertansiyona yol açabilir:

  • Obstrüktif uyku apnesi
  • Böbrek sorunları
  • Böbreküstü bezi tümörleri
  • Tiroid problemleri
  • Kan damarlarındaki doğuştan gelen bazı kusurlar (konjenital)
  • Doğum kontrol hapları, soğuk ilaçlar, dekonjestanlar, reçetesiz ağrı kesiciler ve bazı reçeteli ilaçlar gibi bazı ilaçlar
  • Kokain ve amfetamin gibi yasadışı ilaçlar
  • Yüksek miktarda alkol kullanımı veya kronik alkol kullanımı (alkolizm)

Hipertansiyon İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Yüksek tansiyonun birçok risk faktörü vardır:

  • Yaşlandıkça yüksek tansiyon riski artar. Erken yaşlarda ya da yaklaşık 45 yaşlarında erkeklerde yüksek tansiyon daha yaygındır. Kadınlar 65 yaşından sonra yüksek tansiyon görülme olasılığı daha fazladır.
  • Yüksek tansiyon özellikle siyahlar arasında yaygındır, genellikle daha erken yaşlarda beyazlarda olduğundan daha sık gelişir. İnme, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar da siyahlarda daha yaygındır.
  • Yüksek tansiyon ailelerde genetik eğilimlidir.
  • Aşırı kilolu veya obez olmak; kan damarlarınızda dolaşan kan hacmi arttıkça, arter duvarlarınızdaki baskı da artar.
  • Fiziksel olarak aktif olmayan kişiler daha yüksek tansiyona sahip olma eğilimindedir.
  • Sigara, sadece tansiyonunuzu geçici olarak arttırmaz, aynı zamanda tütün içindeki kimyasallar, arter duvarlarınızın dış yüzeyine zarar verebilir. Bu, atardamarlarınızın daralmasına ve kan basıncınızın artmasına neden olabilir. Sigara dumanı da kan basıncınızı artırabilir.
  • Yemeklerlerde kullanılan çok fazla tuz vücudunuzun sıvıyı tutmasına neden olabilir, bu da kan basıncını arttırır.
  • Potasyum, hücrelerinizdeki sodyum miktarını dengelemeye yardımcı olur. Yediklerinizde yeterli potasyum yoksa veya yeterli potasyum almazsanız, kanınızda çok fazla sodyum birikebilir.
  • Yediklerinizde çok az D vitaminin olması yüksek tansiyona yol açabilir. D vitamini, böbrekleriniz tarafından üretilen ve kan basıncınızı etkileyen bir enzimi etkileyebilir.
  • Zamanla yoğun alkol tüketimi kalbinize zarar verebilir.
  • Yüksek stres seviyeleri kan basıncında geçici bir artışa yol açabilir.
  • Bazı kronik durumlar böbrek hastalığı, diyabet ve uyku apnesi gibi yüksek tansiyon riskinizi de arttırabilir.

Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi tipik olarak gerektiğinde yaşam tarzı değişikliklerini ve ilaçları içerir.

Düzenli egzersiz: Doktorlar, hipertansiyonu olan hastaların 30 dakika orta yoğunlukta egzersize girmesini önermektedir. Buna yürüyüş, koşu, bisiklete binme ya da haftada 5 ila 7 gün arasında yüzme dahildir.

Stres azaltma: Stresden kaçınmak ya da kaçınılmaz stresi yönetmek için stratejiler geliştirmek, tansiyon kontrolüne yardımcı olabilir.

Stresle baş etmek için alkol, uyuşturucu, sigara ve sağlıksız beslenme, hipertansif problemlere katkıda bulunacaktır. Bunlardan kaçınılmalıdır.

Sigara içmek tansiyonu artırabilir. Sigarayı bırakmak hipertansiyon, kalp rahatsızlığı ve diğer sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Diüretikler genellikle yüksek tansiyonu olan ve başka hiçbir tıbbi rahatsızlığı olmayan çoğu insan için ilk tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Tıbbi bir durumunuz varsa, doktorunuz diğer ilaç sınıflarından birinden durumunuza uygun bir ilaç seçebilir. Örneğin, diyabetiniz varsa, doktorunuz diüretikler bazen kan şekeri seviyelerini etkilediğinden, bir diüretik yerine bir ACE inhibitörü reçete edebilir. İyi olan şey, eğer bir ilaç işe yaramazsa, seçim yapabileceğiniz daha çok alternatif vardır. Ve eğer kan basıncınız çok yüksek ise, doktorunuz kontrol altına almak için iki veya daha fazla ilacın kombinasyonunu reçetenize yazabilir.

Antihipertansif ilaç tedavisine başladıktan sonra doktorunuz, tedavi hedefinize ulaştığınızdan emin olmak için birkaç ay boyunca düzenli olarak tansiyonunuzu takip etmek isteyecektir. Ayrıca, kan basıncınızın yan etkisi olarak etkilenen böbreklerin durumunu kontrol etmek için kan testlerine de ihtiyacınız olabilir.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et