Hidradenit Suppurativa Nedir? HS Nedir?

Hidradenit Suppurativa (HS) Nedir ? Hidradenit Belirtileri Nelerdir ? Hidradenit Tedavisi

Teşhisi uzun yıllar sürebilen ve yaşam kalitesini oldukça etkileyebilen Hidradenitis suppurativa (HS), adı verilen hastalık genelde koltukaltları ve kasık çevresindeki inflamasyonlu olarak tabir edilen bölgelerde rastlanan kronik bir deri hastalığıdır. Bu inflamasyon bölgelerinde çoğu zaman ağrılı lezyonlar, nodüller ve çıbanlar çıkmaktadır. Bunlar genelde bazı ter bezlerinin (apokrin bezlerinin) bulunduğu yerler, memelerin altı, kalçalarda ve baldırların içi olmak üzere cildin sürtündüğü yerlerde bulunur. HS, enfeksiyöz ya da bulaşıcı bir hastalık değildir. 

Hidradenit Suppurativa (HS) Nedir ?

Teşhisi Zor Konulan Bir Hastalıktır

Dermatologlarca bazen “akne inversa” olarak da anılan HS, kişiden kişiye değişkenlik göstererek çeşitli şekillerde görülmektedir. Hafif derecedeki HS olguları küçük şişkinliklerden, siyah noktalardan veya birkaç kistten oluşabilirken daha ileri evre hastalarında ise birden fazla reküren ve bazen de kokulu akıntıları olan abseler görülür. HS’nin yol açtığı lezyonlar son derece rahatsızlık verici ve ağrılı olabildiğinden bu hastalıkla yaşayanların yaşam kalitesi çoğu zaman bozulmaktadır. 

HS deriyi tutan bir hastalıktır. HS’nin inflamatuar bir bozukluk olması bu hastalığın vücudun kendi bağışıklık sistemindeki düzensizliklerinden kaynaklandığı anlamına gelmektedir. HS her yaşta görülebilir, ancak en çok 20’li yaşlarının başlarındaki yetişkinlerde ortaya çıkar ve 50 ile 55 yaşından sonra azalır.

Dünya Genelinde Yüzde 1 Civarında Görülür

HS’nin dünyadaki görülme sıklığının genel popülasyonda %1 civarında olduğu belirtilmektedir. Ancak çoğu zaman yanlış tanı konulması ve HS ile yaşayan pek çok kişi semptomlarını anlatmakta ya da bir dermatologtan yardım istemekte güçlük çekmesi sebebiyle HS tanısı konan kişilerin sayısı bu tahmin edilenden çok daha azdır.

Hidradenit Suppurativa Nedir ? Hidradenit nedir ? HS Nedir ?

Tüm HS olguları progresif (zaman içinde ilerleyen) olmasa da, bazı HS olguları doğru yönetilmezse yeniden ortaya çıkıp büyümeye devam edebilir. Bunun sonucunda, HS’ye olabildiğince erken tanı konup doğru bir şekilde tedavi edilmesi önem taşımaktadır. HS hastaları için birinci adım, dermatologlarınla görüşüp doğru bir tanı konmasını sağlamaktır.

Hidradenit Suppurativa Neden Olur? Hidradenit Suppurativa’ın Belirtileri Nelerdir?

Hidradenitis suppurativa’nın (HS) tam nedeni belli olmasa da, araştırmalar HS’nin kıl foliküllerindeki belirli bozukluklardan kaynaklandığını göstermektedir. 

Hidradenit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Son zamanlarda yapılan başka araştırmalar HS’e bağlı inflamasyonlu lezyonların koltukaltı ve kasık gibi bölgelerde yer alan apokrin ter bezlerindeki kıl folikülleri tıkandığında ortaya çıktığını öne sürmektedir. Bu tıkanmanın, terin ter bezi kanallarının içinde hapsolması ve bunların zaman içinde şişip ya patlaması ya da şiddetli inflamasyon oluşturmasıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Kesin bir neden belirlenmemiş olmasına rağmen, tıp camiası HS’nin bulaşıcı olmadığını, bir enfeksiyondan kaynaklanmadığını veya yetersiz hijyene bağlı olmadığını (bu HS’nin nedeniyle ilgili genel bir yanlış inançtır) kabul etmektedir.

HS ile bağlantılı potansiyel unsurlar aşağıda yer almaktadır:

Yaş (20-55 yaş arası)

  • HS genelde 20’li yaşlarının başlarındaki genç yetişkinlerde görülse de, her yaşta ortaya çıkabilir.
  • 50-55 yaşından sonra genelde prevalans azalır.

Cinsiyet

  • Kadınlarda HS olma olasılığı erkeklere göre daha yüksektir.

Genetik

  • Araştırmalar HS’nin ailelerde kuşaktan kuşağa görülebildiğini göstermektedir.
  • HS tanısı alan insanların yaklaşık üçte birinin bir aile üyesinde de bu durum görülmektedir.

Hormonlar

  • Prevalansın en çok doğurganlığın sürdüğü dönemde artması, bu hastalığın cinsiyet hormonları ile bir bağlantısı olduğunu gösterse de, arada doğrudan bir bağ olduğu yolunda hiçbir kanıt bulunmamaktadır.

Hidradenit Suppurativa Olup Olmadığınızı Anlamak İçin Kendinizi Test Edin

Yalnızca doktorunuz size tanı koyabilir ve hastalığınızın yönetimi için tavsiyelerde bulunabilir. 5 Soruda Kendinizi Test Edin anketi doktorunuzun medikal görüş ve bakımının yerini alamaz. 

HS yaygın olarak bilinmediği için, doktorunuzun bu hastalığın farkında olmaması veya bir uzman kadar bilgi sahibi olmaması mümkündür. 

Doktorunuzla belirtileriniz hakkında konuşmak için hazırlıklı bir şekilde gitmeniz önemlidir. 5 Soruda Kendinizi Test Edin anketi ve Doktorla Görüşme Rehberi bir sonraki randevunuzda yanınızda götürebileceğiniz, indirilebilir ve kişiye özel bir rapor olup, randevunuza hazırlıklı gitmenizi sağlar.

Teşhisinin Konması Uzun Yıllar Aldığından ve Bir Uzmanlık Gerektirdiğinden Sosyal Medyada #7yılbekleme etiketi ile duyarlılık yaratılmaya çalışılmıştır.

Kaynak: https://www.hidradenit.com/

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et