Havuç Neden Turuncudur? Duyunca Şaşıracaksınız

Havuç neden turuncudur?

1 Ocak 2019 05

1

undefined

Bugün kök olarak tüketilen turuncu renkli havuç, aslında bir zamanlar uzaktan akrabası olan maydanoz ve kişniş gibi yaprakları ve tohumları için yetiştirilen beyaz bir bitkiydi.

2

undefined

The Economist dergisinde yayınlanan bir makalede, havucun yaşadığı dönüşümün nedenleri ve tarihçesi mercek altına alındı. Makaleye göre, ilk olarak bugünkü İran ve Afganistan’ı kapsayan bölgede yetiştirilen havuçta yaklaşık 32 bin gen bulunuyor. Bunların iki tanesi de farklı renklerin oluşumuna neden oluyor.

3

undefined

Bilim insanları, ilk dönem tarımla uğraşanların istemsizce renkli havuçlar yetiştirdiğine ve ilerleyen dönemlerde de yabani türleri, diğerlerinden ayırabilmek için farklı renklerde üretime bu kez kasten devam ettiklerine inanıyor.

4

undefined

Makalede, 1100 yıl kadar önce ilk etapta mor, arkasından da sarı havuç türlerinin ortaya çıktığı ve bundan 600 yıl sonra da seçici üretme tekniklerinin gelişmesiyle birlikte A vitamini açısından zengin olan bugünkü renginde üretilmeyi tercih ettiği belirtildi.

5

undefined

Turuncu havuçlarla ilgili ortaya atılan bir başka teori de Hollandalıların 16’ncı yüzyılda İspanyol Habsburg hanedanlığına karşı girişilen ayaklanmanın lideri Oranjlı William onuruna bu sebzeyi yetiştirmeye başladığı yönünde.

 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et