Evde Geri Dönüşüm Atıklarını Nasıl Ayırmalıyız?

Binlerce yıldır üzerinde yaşadığımız bu dünyada biz insanlar dışında çöp oluşturan başka bir canlı türü daha yoktur. Özellikle kullandığımız hazır ürünler dolayısıyla hepimizin çöp kovaları büyük bir hızla dolup boşalıyor. Peki bizim sadece çöp deyip geçtiğimiz bu atıkların doğada ne kadar sürede çözündüğünü veya atıldığında oluşturduğu zararları düşündüğümüzde hepimizin aslında elinden gelen bir şeyler olduğunu biliyor muyuz?

1 Pizza kutuları

Kağıt geri dönüşümü sırasında metal ve camın aksine ısıl işlem görmez, su ve mürekkep çözücü kimyasallarla karıştırılarak liflerine ayrılması sağlanır. Yemek artığı ve yağ bulaşmış herhangi bir kağıt ürün geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.

2 Karton bardak ve tabaklar, yağ ve sıvı geçirmez yemek kutuları

Kağıt bardaklar, yemek siparişlerinde kullanılan karton kaplar ve sıvı ve yağ geçirmeyen her türlü kağıt kullanılmamış olsa bile kağıt geri dönüşümü kutularına atılmamalıdır. Bu ürünlerin iç kısmı sıvı geçirmez plastikle kaplı olduğundan normal kağıtlarla aynı işlemden geçerek geri dönüştürülemezler. Ayrıca toplanmaları ve farklı işlemlerden geçirilerek geri dönüştürülmeleri gerekir.


3 Kağıt peçeteler, ıslak mendil, tuvalet kağıdı ve her türlü hijyenik kağıt

Geri dönüşüme yollanan kağıtların temiz olması gerekir. Makyaj temizleme mendili, bebek bezi, ped, tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve ıslak mendil gibi kozmetik ve hijyenik kağıtlar ve kirlenmiş her türlü kağıt geri dönüşüm kutusuna değil çöpe atılmalıdır.


4 Hediye paketleri, plastik içeren zarflar, yapıştırıcı bulunan kağıt ambalajlar ve bantlar

İçeriğinde plastik ya da yabancı madde bulunan kağıtları bulunmayanlardan ayırt etmek için basit bir test yapabilirsiniz. Kağıdı buruşturarak avcunuzun içerisinde sıkın. Elinizi açtığınızda kağıt bıraktığınız gibi kalıyorsa geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz. Ancak kağıt eski formuna geri dönüyorsa ya da kaplamalıysa geri dönüşecek kağıtlara karıştırılmamalıdır.

5 Aynalar, filmli ve optik camlar, ısıya dayanıklı camlar

İşlem görmüş bu cam türleri de geri dönüşümde kullanılmaz.

6 Pencere camları ve kırık camlar

Yapı malzemelerinde kullanılan camlar, araba ve ev pencere camları; cam geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır. Cam geri dönüşüm işleminin ilk aşaması elle ayırma olduğundan kırık camların geri dönüşüm kutularına atılması geri dönüşüm tesisinde çalışanlar için tehdit oluşturmaktadır, kutulara atılmamalıdır.

7 Ampul ve floresanlar

Ampül ve florasanların içerisinde bulunan tel ve metalleri ayırmak zorlu bir işlem olduğundan bu maddeler atık cam şişe kutularına atılmamalı, ayrı toğlanmalıdır.

8 Boya, motor yağı, benzin ve antifiriz şişeleri

Toksik kimyasalları ambalajlamada kullanılan plastik şişeler, plastik geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır.

9 Kedi ve köpek kum ve dışkıları, elektrikli süpürge içeriği

Evcil hayvanların kum ve dışkıları ve elektrikli süpürge torbaları ayrıca paketlenerek çöp kutularına atılmalıdır.

10 Strafor (polistiren) ambalajlar

Kırılacak eşyaları koruma amaçlı kullanılan köpüklerde ve tek kullanımlık tabak-bardaklarda sıklıkla karşımıza çıkan strafor ambalajlar kağıt ya da plastik geri dönüşüm kutularına atılmamalı, ayrı olarak toplanmalı ve geri dönüştürülmelidir.

11 Pil ve ilaçlar

Zehirli onlarca madde içeren pil ve ilaçlar kesinlikle çöp ve geri dönüşüm kutularına atılmamalı, pil ve tıbbi atık kutularında toplanarak bertaraf edilmelidir.

12 Naylon poşetler ve abur cubur ambalajları

Bisküvi, şekerleme, cips ambalajları, dondurulmuş gıdaların naylon paketleri ve naylon poşetler geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır.

Unutmayın, atığınızı azaltmanın en etkili yolu olabildiğince az atık yaratmaktır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et