Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tapu’da Nelere Dikkat Etmelisiniz

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Ev Alırken Yapılması Gerekenler

Herkesin hayalidir bir ev sahibi olmak fakat bu süreçte daha sonra pişman olmamak için dikkat etmeniz gereken bir çok şey var. İster sıfır daire satın alın, isterseniz 10 yıllık bir daire bu hususlara dikkat etmeniz sizin için büyük fayda sağlayacaktır. Ev seçimini nasıl yapmalısınız?, Ev alırken nelere dikkat etmelisiniz, tapuda nelere dikkat etmelisiniz? ve iskan nedir?, Kat irtifakı ve Kat Mülkiyeti nedir? ve merak ettiğiniz her şeyi öğrenin. Ayrıca hayalini kurduğunuz evi pahalıya satın almak istemezsiniz. İşte ev alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlar.

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tapu’da Nelere Dikkat Etmelisiniz

Ev veya Daire Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Hususlar

  • İlk olarak ev alırken dikkat etmeniz gereken husus evi satın aldığınız binanın güvenliği olmalıdır. Depreme dayanıklı binalar oldugundan kesinlikle emin olmalısınız. Zemin etüdü çalışması yapılıp yapılmadığını öğrenin. Ek olarak Seçtiğiniz dairenin hangi yöne baktığına mutlaka dikkat edin daha sonra hiç güneş görmeyen bir evde oturmak istemezsiniz. Ayrıca bunu söyleyerek indirim talep edebilirsiniz.
Tapu’da Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz
  • İkinci husus ise evin yalıtımdır. Eğer iyi bir yalıtma sahip olan bir daire satın alırsanız her kış kira gibi ısınma masraflarınız katlanır.
  • Üçüncü konu ise apartman veya site yönetimi konusunda satın alma işlemi öncesi satış sözleşmesini dikkatlice okuyun. Daha sonra peşin avans yönetim bedeli yada yüksek aidat ücretleri ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Ev Alım Süreci
  • Dördüncü konu ise çevredeki daire fiyatlarına bakın ve ev için ödeyeceğiniz bedelin doğruluğundan emin olun. Ayrıca evin krediye uygun olup olmadığı ve üzerinde ipotek veya haciz olmadığını öğrenin.
  • Beşinci madde ise artık daireyi satın alacağınız firmayı ve daha önceden yaptığı işleri araştırın. Daha sonra dairenizin net ve brüt metre kare oranlarını inceleyin. Brüt 90 metre kare bir ev 80 metre kareye kadar düşebilmektedir.
Tapu’da Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Altıncı maddede ise binanın iskanı, kat irtifakı, Kat mülkiyeti ve tapuda dikkat etmeniz gerekenler yer alıyor. İnşa edilen binanın 5 yıl içerisinde iskan alması gerekmektedir. İskan binanın yönetmelik ve kurallara uygun inşaa edildiğin belgesidir. İskan yapı kullanım izin belgesi olarak bilinir. Eğer binanın iskanı yoksa tapuda kat irtifakı, iskanı var ise kat mülkiyeti işaretlidir. Ek olarak iskan eğer 5 yıl içerisinde alınmazsa cezai işlem uygulanır. Eğer alacağınız daire emlakçıdan veya aracı ile alınıyorsa elden ödeme yapmayın banka aracılığıyla ev satış bedeli açıklaması yaparak ödeme yapın. Ayrıca noterden direkt olarak tapuyu üzerinize almadan ödeme yapmayın. Ek olarak satın aldığınız evi kolayca geri satabilirmisiniz birde bunu düşünmekte fayda var.
  • Son olarak hiç bir yerde dikkat etmeniz gereken hususlar arasında yer almayan bir konu daha var. Kesinlikle tapu işlemlerini ve ödeme işlemlerini yapmaya tek başınıza gitmeyin ve mutlaka bir yakınınıza ve aile bireyiniz danışın.

Ev, konut ve daire alırken dikkat etmeniz gerekenleri yazdığımız yazımızıa sizde görüşlerinizle katkı sunabilmek için yorum yapabilirsiniz.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et