Erik Johansson ve Gerçeküstü Fotoğrafları

Erik Johansson ve Gerçeküstü Fotoğrafları

“Ben İsveçli bir fotoğrafçı ve rötuşçuyum. Fotoğrafçılığı, kafamdaki fikirleri hayata geçirebilmek adına malzeme toplamak için kullanıyorum.” ~Erik Johansson

Erik Johansson – Kendini Gerçekleştirme Adlı Çalışması

İsveçli fotoğrafçı Erik Johansson’un görevi, şaşırtıcı görsel ilizyonlarıyla kafalarımızı karıştırmak gibi görünüyor. Berlin’e yerleşen sanatçı aynı zamanda iyi bir rötuşçu. Bu da ona tutkulu fikirlerini, gerçek fotoğraflarmış gibi görünen akla uygun sürreal projelere döndürmesinde yardımcı oluyor. Johansson, Adobe Photoshop yazılımının yardımıyla yüzlerce farklı resimden bir tek resim çıkartabiliyor.

Sanattaki bu ilgisi 15 yaşında başladı. Büyükannesinden etkilenen Johansson, çok zaman geçmeden bilgisayarda fotoğraflar ile oynayıp, kamera ile yakalanamayacak bir şey yakalamaya çalıştı.

                “Deneyerek öğrenmek, öğrenmenin mükemmel bir yoluydu” diye yazıyor kendi sitesinde Johansson ve fotoğrafçılığa mesleği gözüyle ancak yıllar sonra gördüğünü ekliyor. “Gerçekleştirmek istediğim bir ton fikrim vardı ve bunları bir problem çözme olarak görüp mümkün olduğu kadar gerçekçi yapmak istedim.”

Johansson’un çocukluğunun geçtiği İsveç şehirleri, çalışmalarındaki tek temel esin kaynağı değil. Salvador Dali, Rene Magritte ve Jacek Yerka’dan da söz ediyor. “Dünyaya başka bir bakış açısından bakmanın birçok yolu var, ufak bir mizah dokunuşuyla gerçekçi bir yolla hayata geçirilen gerçeküstü fikirler.” diyerek tarzını belirtiyor. Ayrıca bloğunda bazı fotoğrafların arka planını seyrederek fotoğrafların nasıl çekildiğini, üzerilerinde photoshopla nasıl oynandığına hızlı bir şekilde şahit olabilirsiniz. Ben aşağıda iki çalışmadan detaylı olarak bahsedeceğim.

1) Endless Stories – Bitmeyecek Öyküler

Bu çalışmada küçük bir kız bir koltukta oturup, resimli bir kitabı karıştırıyor. Etrafı kitaplardan duvarlarla çevrili. Duvardaki kitapların bir kısmı yıkılıp, kocaman bir dünyaya açıyor kızın hayatını. Fotoğraf çekimlerini yapan ve photoshopla üzerinde gayet profesyonelce oynayan Johansson’ın bu gerçeküstü eserine defalarca bakıyorum. Çok etkileyici. O koltuğun üstünde, sokak lambasının altında kitap okuyası geliyor insanın. Kitaplar her yerde uçuşuyor.

Endless Stories – Ebedi Öyküler

Aynı zamanda bu fotoğrafın İsveç Çocuk Kanser Vakfı için yaratıldığını söylemeden geçemeyeceğim. Sanatçı, kanser araştırmalarının desteklenmesiyle daha fazla çocuğun hayallerini gerçekleştirebilecek kadar uzun süre hayata tutunabileceğinden, mesela dünyada yazılmış bütün kitapları okuma gibi, bahsediyor. Baskı yoluyla bu fotoğrafın satın alınabileceğini de eklemiş. Elbette para Çocuk Kanser Vakfı’na gidecek. Fotoğrafı aldığınızda paranız otomatik olarak bu vakfa gidiyor ve hayatınızda iyi bir amaca hizmet etmiş oluyorsunuz. Diğer fotoğraflar için aynısı durum söz konusu değil, benim incelediğim bu çalışmada özellikle buna dikkat çekmiş sanatçı. Gelelim fotoğrafın hikayesine.

Julia iki yaşında kan kanseri (lösemi) olduğunu öğrenir. Tedavisi şu anda bitmiş olan Julia, kreşteki arkadaşlarının yanına geri döndü çoktan. Hayatları değiştiğinde, ebeveynleri Adriana ve Magnus ile büyük kardeşi Gustav henüz İsveç, Alingas’a taşınmışlardı. Böyle zor bir durumun kelimelerle tarifi yoktur. Fakat içinde bulunulan durumun zorluklarına rağmen Julia tam bir savaşçıydı.

Endless Stories arka plan çalışmasını görmek isteyenler için link>> https://www.youtube.com/watch?v=hyg1lJAgikM

2) Landfall – Toprak Kayması

Bu muhteşem fotoğrafın geri plan çalışması çok ilginç. Sanatçının toprağı şelaleden akar gibi göstermesi pek kolay olmamış zira kendisi de sıvı üzerine çalışmanın çok zor olduğundan bahsediyor. 1 yıl önce çektiği fotoğrafla uğraşırken toplamda 230 katman kullanmış, photoshopla uğraşanların bilgisine. Çalışmanın mümkün olduğunca gerçekçi gözükmesi için manzaranın modelini inşa etmiş ve buna sıvı eklemiş. Johansson’a göre, photoshopta çok zaman geçirmesine rağmen kamerada ne kadarını yakalarsa kârdır düşüncesinden hareketle ortaya çok güzel bir eser çıkarmış bence.

Landfall – Toprak Kayması

Temmuz ayında değirmen manzarasıyla beraber bir çok arka plan fotoğrafı çeken Johansson, evde tasarladığı mukavvalardan bir kopyasını yapmış. Çimenin sıvı gibi görünmesi için un, su, Hindistan cevizi  ve yiyecek renklendiricilerini harmanlayıp renk elde etmiş. Mavi rengi de benzer şekilde elde etmeye çalışmış. Yeşilden daha çok siyan/turkuaz rengine dönse de yeşil rengi bitince maviyi de pekala kullanmış. Sonuçta renkler photoshopta kolaylıkla değiştirilebiliyor, ama ışık ve perspektif öyle değil!

Landfall çalışmasının arka planını görmek isteyenler için link>> https://www.youtube.com/watch?v=8fP3AJl6eLk

Fotoğraf Sanatının Photoshopla Kucaklaşması

Erik Johansson’un her bir çalışması sadece bir fotoğraf çekme sanatı değil, kafasındaki fikirleri gerçek fotoğraflarla birleştirip photoshop yardımıyla ortaya muhteşem eserler çıkartıyor. Her bir çalışmanın arka plan hazırlıkları olağanüstü, üzerinde çalışırken sergilediği tutku çok içten. Bize verdiği en önemli ders ise, bir konuda başarılı çalışmalar gerçekleştirmek için sabırla, yıllar boyu sürecek yoğun egzersizlere ihtiyacımız olduğu. Kendimize profesyonel diyebilmemiz için daha gidecek çok yolumuz var. Bu çalışmaların hepimize esin kaynağı olmaya devam etmesi ve kendi çalışmalarımızın da mükemmelleşmesi hepimizin biricik arzusudur.

Eric Johansson

Kaynak

Independent

Erik Johansson

 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et