Dünya’da Gözler OPEC Toplantısına Çevrildi

Dünyada gözler petrol fiyatlarını belirleyecek OPEC toplantısına çevrildi

Suudi Arabistan önderliğindeki OPEC ve Rusya önderliğindeki OPEC+ üyesi petrol üreten ülkeler, küresel petrol pazarındaki düşük fiyat ortamı ve arz-talep dengesini görüşmek üzere bugün bir telekonferans gerçekleştirecek.


Koronavirüs salgınının küresel çapta ekonomik faaliyetleri ve yakıt talebini azaltması son dönemde petrol fiyatlarında büyük dalgalanmalara sebep oldu. Nisan ayı petrol tüketiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 daha düşük olacağı tahmin ediliyor. OPEC ve OPEC üyesi olmayan kilit üreticilerin 6 Mart’ta Viyana’daki son toplantısında Rusya, Suudi Arabistan’ın üretim kesintisi önerisini reddetti. Suudi Arabistan arzındaki artış, petrol fiyatının kısa bir süre içinde varil petrolün 20 doların altına düştüğü kötü bir fiyat savaşı başlattı. Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki fiyat savaşını ve son 18 yılın en düşük seviyelerinde seyreden petrol fiyatlarındaki sert düşüşü engellemek adına bu toplantı planlanmıştı. Bu toplantıda ABD ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin de üretim kısıntısına katılması bekleniyor. Suudi Arabistan-Rusya petrol anlaşması pazarın büyük sorununu çözmek için yeterli değil; ABD’de üretim düzeylerine bireysel şirketler tarafından karar veriliyor olması merkezi bir kesintiyi zorlaştırıyor.


Toplantı sonucunda Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki gerilimin devam etmesi petrol fiyatlarının daha da düşmesine sebep olabilir. ABD’nin üretim kısıntısı konusunda nasıl bir pozisyon alacağı anlaşma olasılığını etkileyen en önemli faktörlerden biri. Bu anlaşmazlık kısa vadede AB ülkeleri, Çin, Kore ve Türkiye gibi ülkelerde tüketicinin yüzünü güldürecek olsa bile, bu çöküş büyük ölçekte petrol üretenlerin gelirlerinin azalmasına, dolayısıyla da küresel ekonomide küçülmeye neden olacaktır. Bununla birlikte, bir anlaşmaya varılsa bile, koronavirüs pandemisi sebebiyle gerçekleşen talep tahribatı göz önüne alındığında pazarları iyileştirmek için çok az şey yapılabilir.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et