Yemekleriniz ünlü şeflerin elinden çıkmış gibi olsun…!
Dünyaca ünlü Fransız şef Daniel Boulud‘un sizin için birkaç tavsiyesi var…!
Daniel Boulud fine dining alanında en tanınmış Fransız şeflerinin başında geliyor.
Dünyanın dört bir yanında toplam 14 restoranı olan Michelin yıldızlı Boulud'un, evde pişirdiğiniz yemeklerin de şık restoranların mutfağından çıkmış gibi görünmesi için size birkaç tavsiyesi var.
Bıçağınızı bilemeyi unutmayın
Balık, domates gibi hassas malzemeleri doğrayacaksanız, her zaman mutfağınızdaki en keskin bıçağı tercih edin. Böylece yumuşak bir hamleyle fazla basınç uygulamadan kolayca doğrama işlemini yapabilir ve malzemelerinizi ezmemiş olursunuz.
O sırada neyin mevsimiyse onu yiyin
Şef Boulud, marketlerden ziyade semt pazarlarından alışveriş etmenizi ve o sırada neyin mevsimiyse yemeklerinizde onu kullanmanızı öneriyor.
Turunçgillerden faydalanın
Balık ya da et fark etmez, yemeğinize biraz limon, portakal ya da greyfurt suyu veya kabuğu eklemek, bir kontrast yaratarak pişirdiğiniz yemeğin lezzetine katkıda bulunacaktır.
Et ve sebze sularını mutfağınızdan eksik etmeyin
Boulud, kitabı “Daniel: My French Cuisine”de et ve sebze sularını “Fransız mutfağının lezzet temeli” olarak nitelendiriyor. Evde kendiniz yapacağınız, et, tavuk, balık ve sebze sularını bütün sos ve çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
Yemeklerinizi lezzetlendirmek için deniz tuzundan faydalanın
Şef Boulud'un bütün tariflerinde öğütülmüş deniz tuzu önemli bir rol oynuyor. Boulud, tuzu kaşık yerine parmaklarınızla çimdik usulüyle eklemeniz gerektiğini savunuyor. Az miktarlar için bir ya da iki parmağınızı kullanmanız yeterli. Daha büyük miktarlar için ise dört parmağınızı birden kullanabilirsiniz.
Eti tereyağıyla lezzetlendirin
Boulud tereyağının eti beslediğini ve zenginleştirdiğini söylüyor. Böylece her lokma daha görkemli ve lezzetli hale geliyor. Üstelik böylece porsiyonu küçültüp lezzeti artırabilirsiniz.
Aroma için taze otlara başvurun
Et ve sebze sularına Boulud mutlaka kokulu taze otlar, özellikle de dereotu ve maydanoz ekliyor. Bu otlardan faydalanmanın en kolay yolu da buket yapmak. Maydanoz, fesleğen, kekik ve defne yapraklarını bir iple bağlayıp tencereye koyun. Yemeğiniz piştikten sonra buketi tencereden alın.
Sunum önemlidir
İnsan önce gözleriyle yer. Bu nedenle tabaklarınıza sadece lezzetli yemekler koymakla kalmamalı aynı zamanda bu tabakların görünümünü de iştah açıcı hale getirmelisiniz. Kokulu otlar, kuruyemişler ya da yenebilir çiçekleri sunumunuza dahil etmeyi deneyin.
Tatlıyı atlamayın
Şef Boulud, iyi bir yemeğin sonunda her zaman tatlıya yer olduğunu söylüyor hatta kitabında şu ifadeleri kullanıyor: “Çikolata ve krema kombinasyonuyla tamamlanmadığı müddetçe kutlama yapmış sayılmazsınız.”
Lezizz Öneriler
El birliğiyle yapılıyor, bütün kış zevkle tüketiliyor
Mersin'in Tarsus ilçesinde ev kadınları bir araya gelerek kış boyunca evde tüketecekleri ekmeği imece usulü ile yapıyor. İnce bir şekilde açılan hamurun sacda pişirilmesi ile yapılan ve gevrek bir hale gelen köy ekmeği, tüketileceği zaman ıslatılarak sofralara konuluyor.
DHA
Evde kestane pişirme teknikleri
Kış aylarının gelmesiyle soğuk havaların vazgeçilmezi kestane, sokaklarda ve evlerde yerini çoktan aldı. Birçok kişinin en sevdiği yemiş olan kestane, sıcacık bir atıştırmalıktan öte bir keyif. Eğer siz de “Ben kestanemi taze taze, sıcacıkken evimde keyifle yemek istiyorum” diyenlerdenseniz, bu bilgiler çok işinize yarayacak. Tavada kestane nasıl yapılır? Fırında kestane nasıl pişirilir? Haşlama kestanenin püf noktaları nelerdir? Evde közde kestane nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz bütün kestane pişirme teknikleri…