Dünya Sinema Tarihi ve İlk Yılları

Dünya Sinema Tarihi ve Sinematograf’ın İcadı

Thomas Alva Edison 1894 yılında “Kinetoscope” adını verdiği icadını Paris’te  sergiledi. Kineteskop cihazı sadece bir insanın bir kutu içerisinden izlemesine imkân veriyordu.  Ayrıca Kineteskop’un çeşitli dez avantajları vardı. Bunlardan birisi de Kineteskop’un taşınamamasıydı. Fakat Kinetoskop cihazından etkilenen Auguste ve Louis Lumière kardeşler 1895 yılında “Cinematographe” adını verdikleri icatlarını dünyaya duyurdular.

THOMAS ALVA EDİSON

Tabi ki bu icadın ortaya çıkışında bugüne kadar yapılmış birçok çalışmanın da etkisi büyüktür.  Sinematograf görüntüyü kaydediyor, bir perdeye yansıtıyor,  ayrıca filmleri de kopyalayabiliyordu. Auguste ve Louis Lumière kardeşlerin icatlarının dünyada ne kadar büyük bir etki uyandıracağından haberi yoktu. Sinemanın geçici bir heves olduğunu ve bu cihazın sayısını bir an önce çoğaltarak bu geçici hava bozulmadan olabildiğince çok gösterim yapmak ve para kazanmak istiyorlardı.

Auguste ve Louis Lumière kardeşler

Sinematograf cihazını çoğaltan kardeşler, aynı zamanda operatörler eğiterek bu operatörleri dünyanın çeşitli yerlerine gönderdiler. Lumiere kardeşlerin amacı mümkün olduğu kadar çok film çekerek bunları satışa hazırlamaktı. Osmanlı topraklarına da ayak basan operatörler günümüz Türkiye sınırlarında ilk gösterimi ne zaman gerçekleştirmişlerdi?

TÜRK SİNEMA TARİHİ İLE İLGİLİ YAZIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et