Dolar Son Altı Ayın En Düşük Seviyesinde

Dolar altın düştü parası olan buna yatırım yapıyor. Tarihi zirveyi gördü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonla mücadeleyi önceleyen sıkı para politikası ve TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın etkili iletişimiyle düşüşü ivme kazanan dolar kuru, 7,20’nin altına gerileyerek Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü.

TCMB’nin son dönemde benimsediği ortodoks politikalar ve artan kredibilitesi ile TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın iletişim kanalını etkili bir şekilde kullanması dolar kurundaki aşağı yönlü eğilimi güçlendirdi.

Geçen hafta, Ağbal tarafından gerçekleştirilen Enflasyon Raporu sunumu öncesinde 7,43 seviyelerinde bulunan dolar/TL, sunumun ardından düşüşe geçerek haftayı 7,3179’dan tamamladı.

Yeni haftaya da değer kaybıyla başlayan dolar/TL, 7,18 ile 7 Ağustos 2020’den bu yana gördüğü en düşük seviyeye kadar gerilemesi sonrası saat 14.20 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,9 azalışla 7,1822 seviyesinde işlem görüyor.

Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 2,1 azalışla 8,6927, sterlin/TL de yüzde 1,7 düşüşle 9,8625 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, Ağbal’ın yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunu şeffaf, samimi ve bilgilendirici bulurken, enflasyonun kalıcı tek haneye düşürülmesi konusunda da güçlü bir iletişim politikası duruşu gösterildiğini söyledi.

TCMB’nin artan kredibilitesi ve Ağbal’a duyulan güvenin giderek güçlenmesiyle dolar kurunda düşüş eğiliminin devam ettiğini ifade eden analistler, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Türkiye ekonomisinin 2021 yılına ilişkin büyüme beklentisini yüzde 6’ya yükseltmesinin de Türk lirası varlıklara ilginin artmasını sağladığını ifade etti.

Analistler, bugün açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisinin 54,4’le beklentilerin oldukça üzerine çıktığını da anımsatarak, imalat sanayisinde çarkların hızlanmasının, Türkiye ekonomisine olan güveni desteklediğini dile getirdi.

“Dolar/TL 7,30-7,35 bandının altında kaldıkça 6,85-7,15 geniş bandı potansiyel hedef bölge olacaktır”

AA Finans Analisti Cüneyt Paksoy, TCMB’nin sıkı para politikası duruşu ve Ağbal’ın, enflasyonda kalıcı düşüş gerçekleşene kadar mevcut politikaların korunacağı söyleminin, son enflasyon raporu sunumunda da altı çizilerek teyit edilmesiyle Türk lirasının değer kazanımının hızlandığını bildirdi.

Dolar endeksinin seyrine bağlı global bir dolarizasyon ortamı oluşmadıkça ve Türkiye-ABD ilişkileri başta olmak üzere çok önemli bir konjonktür değişimi olmadığı sürece dolar/TL’nin düşüş eğilimini sürdürebileceğini kaydeden Paksoy değerlendirmesine şöyle devam etti:

Dolar/TL’de ara ara tepkiler gelse de TCMB’nin kazandığı kredibiliteye bağlı olarak oynaklığın azalmasıyla oluşan dengenin devamı ve geri çekilmenin bir miktar daha devam etmesi mümkün görünüyor. Teknik açıdan dolar/TL kısa ve orta vadede 200 günlük ortalamayı barındıran 7,30-7,35 bandının altında kaldıkça 6,85-7,15 geniş bandı potansiyel hedef bölge olacaktır. Farklı dinamiklerle gelebilecek tepkilerde, 7.35 üzerine taşmalarda ise, son dönemde denenen 7,45-7,60 bandı kritik direnç eşiği konumuna geldi.”

Borsa’da dolar ve altın fiyatları düştü, gümüşte yükseliş devam ediyor. Gümüş fiyatları cuma gününe göre yüzde 11’den fazla artırarak 30,07 dolar/ons ile 19 Şubat 2013’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.

NTV’nin aktardığı habere göre, borsa yatırımlarıyla gündem olan Reddit yatırımcıları GameStop hisselerinden sonra emtiaya döndü. Reddit’teki yatırım furyasının ardından gümüşün ons fiyatı yüzde 10’dan fazla artarak 30 dolara dayandı.

Reddit kullancıları borsa da dengeleri sarsmaya devam ediyor. Geçen hafta GameStop’a yatırım yaparak şirketin değerini katlayan Reddit yatırımcıları bu sefer emtiaya döndü. Avustralya’da sınırlı sayıda madencilik firmasına yatırım yapan Reddit borsacıları emtia fiyatlarının da artmasına neden oldu. Argent Minerals yüzde 60 değer kazanırken, Investigator Resources yüzde 47 oranında değerlendirdi.

Madencilik firmalarındaki bu artış gümüş fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Gümüşün ons fiyatı yüzde 10’dan fazla artış göstererek 29.74 ABD doları oldu. Covid-19 salgınının ilk günlerde gümüş de diğer emtialar gibi artış göstermiş ve ağustos ortalarında rekor seviyelere gelmişti.

Küçük çaplı yatırımcıların buluştuğu Wall Street Bets adındaki sub-Reddit’te gümüş piyasasının çok fazla manipulasyona maruz kaldığı belirtildi. Bu nedenle küçük yatırımcılar birleşerek madencilik şirketlerine yatırım yapmaya başladı.

GAMESTOP HİSSELERİ 
Reddit yatırımcıları borsada fazla işlem görmeyen oyun şirketi GameStop’a yatırım yapınca şirketin piyasa değeri onlarca kat artmıştı. GameStop’un 5 dolar civarındaki hisselerinin daha da düşeceğine dair pozisyon alan Melvin Capital batmanın eşiğine gelmişti. GameStop hisseleri 325 dolara kadar yükselmişti. 

Söz konusu artışlar nedeniyle küçük çaplı yatırımcıların borsa işlemi yaptığı Robinhood uygulaması Gamestop’a yönelik alım – satım emirlerini durdurmuştu. 

ALTIN NE KADAR

Şubat ayının ilk işlem gününde gram altın fiyatı 436,48 liradan işlem görüyor. Ons altın ve dolar kurundaki değişimlere bağlı olarak altın fiyatlarında değişim yaşanmaya devam ediyor.
Hafta açılışında çeyrek altın alış fiyatı 710 lira olarak belirlenirken aynı dakikalarda satış fiyatı ise 721 lirada kaldı.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et