Doğal ve Kaliteli Zeytin Yağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağının kaliteli ve iyi olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Zeytinyağı seçerken doğru şekilde üretilmiş bir ürünü satın almak çok önemli. Ancak bunu yaparken birtakım noktalara dikkat etmek şart. Bunların başında da koku ve tat geliyor! “Hakiki ve kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır?”, “Zeytinyağı kokusu nasıl olmalı?”, “Zeytinyağı tadı nasıl olmalı?”, “Zeytinyağı tadı neden acı olur?” , “Zeytinyağı nasıl saklanır?” diye merak edenler için Balıkesir Üniversitesi Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak çok önemli bilgiler paylaştı. İşte zeytinyağını alırken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenler…

Zeytinyağının hava ile temasının önlenmesi gerektiğini ifade eden Balıkesir Üniversitesi Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, “Zeytinyağını tüketiciler iki tipte alabiliyorlar.

5 kiloluk zeytinyağını aldıktan sonra böyle saklayın 

Bir tanesi cam şişelerde, bir diğeri de 5 kiloluk tenekelerde. 5 kiloluk tenekelerde almak daha hesaplı oluyor.

Ancak aldıktan sonra eve getirip 1’er kiloluk 5 tane cam şişe alıp bunu aktarmaları hem zeytinyağını daha sağlıklı bir şekilde koruyor hem de zeytinyağının bozulmasını engelliyor.

Tenekede duran zeytinyağı bozuluyor 

Çünkü tenekede hava aldıkça oksijen zeytinyağını bozar. Bozduğu için de zeytinyağı sonuna doğru iyice acılaşır. Zeytinyağı zarar görür” dedi.

Zeytinyağının kokusu üretim koşulları hakkında bilgi veriyor 

Zeytinyağı alırken özellikle meyve kokusu ve yakıcılığa dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kıvrak, “Kullanıcılar, özellikle zeytinyağında meyve kokusu aramak zorunda.

Meyve kokusu, zeytinyağının iyi koşullarda üretildiğinin göstergesidir.

Zeytinyağı ağzı ve genzi acıtıp yakıyorsa… 

Bir diğer baktığımız özellik acılık ve yakıcılık. Hem ağızda hem de genizde ayrı ayrı acılık ve yakıcılığı hissetmemiz gerekiyor.

Bu sayede zeytinyağının polifenol özelliklerini yani vücuda alınması gereken uçucu bileşenlerin tamamını almış oluyoruz.

Zeytinyağını diğer yağlardan ayıran kısım, zaten bu kendine has meyve aroması, acılık ve yakıcılık özellikleridir” dedi.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et