Fotoğrafçılık Kavramları Sözlüğü ve Fotoğrafçılık Kavramları

Fotoğrafçılar ve video çeken insanlar tarafından sıkça kullanılan Diyafram ve Enstantane gibi kavramlar aslında temel fotoğrafçılık kavramlarıdır. Herkesin sıkça duyduğu fakat kısaca anlatılamayan fotoğrafçılık kavramlarını sizler için derledik. Fotoğrafçılıkta Alan Derinliği Nedir?, Çözünürlük Nedir?, Bozulma (Distorsiyon) Nedir?, Diyafram Nedir?, Enstantane Nedir?, Diyafram Nedir?, Enstantane Nedir?, ISO Nedir?, Gren Nedir? ve diğer fotoğrafçılık kavramları yazımızda…

Fotoğrafçılık kavramları
Fotoğrafçılık Kavramlar Sözlüğü – Fotoğrafçılık Kavramları – Diyafram Nedir? Enstantane Nedir? ISO Nedir?

Alfabetik Sıraya Göre Fotoğrafçılık Kavramları- Fotoğrafçılık Kavramlar Sözlüğü

Alan Açısı Nedir?

Bir objektif tarafından kapsayabilen alanın derece olarak değeridir. Odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar.

Alan Derinliği Nedir?

Bir fotoğrafta net olan alandır. Bu sayede sadece odaklanılan obje (ve aynı mesafedeki diğer objeler) gerçek anlamda görülür. Fakat netleme noktasının önünde ve arkasında da seçilebilir bir bölge vardır; bu genişledikçe alan derinliği de artmış olur.

Çözünürlük Nedir?

Filmin hızına göre değişen detay aktarma kapasitesine denir. Dijital makinelerde de piksel olarak ifade edilen ölçüdür.

Bozulma (Distorsiyon) Nedir?

Çekilen karenin kenarlarındaki çizgilerin dışa ve içe doğru kıvrılmış halde görünmesine neden olan optik kaymalardır.

Diyafram Nedir?

Objektif içerisinde yer alan ve ışığın filme ulaşmasını sağlayan metal levhalı mekanizmadır.

diyafram nedir enstantane nedir ıso nedir
Diyafram Nedir? Enstantane Nedir? ISO Nedir?

Enstantane Nedir?

Fotoğraf makinesinin içindeki obtüratör perdesinin (bazı makinelerde metal yaprakların) açık kaldığı sürenin saniyenin kesirleri olarak ifade edilmesidir. Gelişmiş refleks makinelerin büyük bölümü 30 saniye ile 1/8000 saniye arasında “enstantane=Anlık” değerleri sunmaktadır.

Filtre Nedir?

Fotoğrafçılıkta filtreler objektiflere takılan camdan ya da plastikten yapılma ürünlerdir.. Bu filtreler film yüzeyine ulaşan ışığın değiştirilmesini sağlarlar. Değişik tonlar yakalamak, özel efektler oluşturmak ve yansımaları azaltmak için kullanılır.

Gren Nedir?

Görüntüler, film üzerine ışığa duyarlı gümüş parçacıkları veya renk molekülleri tarafından kaydedilmektedir. Kaydedilen görüntü dokusu (gren) büyütüldüklerinde (çok büyük baskılarda veya diapozitiflere lupla bakıldığında) görülebilir hale gelir. Ayrıca yavaş filmler genellikle, hızlı filmlere oranla daha küçük grenlere sahiptirler.

ISO Nedir?

1.Filmlerin duyarlılığı ile ilgili standartları belirleyen International Standarts Organization’ın kısaltmasıdır. ISO, ASA (American Standarts Association) teriminin yerini almıştır.

2.Bir filmin ışığa duyarlılığını gösteren numara serisidir. Kural olarak duyarlılık 25 ile 1600 ISO arasında değişmektedir. Örneğin 200 ISO bir film, 100 ISO bir filmin iki katı hassastır ve bu da ışığa iki kat daha duyarlı olduğu anlamına gelir. 50 ISO bir film ise 100 ISO filmin yarı hızında olduğu gibi ışığa hassasiyeti de yarısı kadardır
Kompakt Fotoğraf Makinesi
Genellikle sabit objektifli, obtüratörün merceğin içerisinde bulunduğu ve çoğunlukla manuel kontrol imkânının sınırlı olduğu 35mm’lik küçük fotoğraf makineleridir.

Kontrast, Kontrastlık Nedir?

  • Görüntünün en açık ve en koyu bölgeleri arasındaki farktır. Yüksek kontrastlı görüntü hem ışığın çok güçlü olduğu bölgelere hem de çok koyu gölgelik alanlara sahiptir.
  • Filmlerde, gölgeli alanlardan yoğun ışıklı alanlara kadar geniş bir ton skalasının kaydedilebilme kabiliyetidir. Yüksek kontrastlı bir film her iki alanda da detayların kaydedilmesinde daha az başarılı olur ancak keskinliği artırarak görsel bir etkileyicilik sağlar. Genellikle, düşük kontrastlı filmler çok kontrastlı durumlarda kullanılırken, yüksek kontrastlı filmler düz ışık koşullarında daha faydalı olur.

Kadraj Nedir?

Fotoğrafçının aldığı bir görüntüye dahil edilen unsurların tümünü ifade etmektedir. Özetle, kadraja fotoğraf çekilirken vizörden bakarak karar verilen görüntüdür. Bir fotoğraf çekildiği anda ve daha sonra farklı şekilde kadrajlanabilmektedir.

Netleme (Fokus) Nedir?

Netlemenin İki Türü Bulunmaktadır. Bunlar söyledir;

  • Bir optik sistemin parçaları arasındaki uzaklığın maksimum netliğe ulaşmak amacıyla ayarlanmasıdır.
  • Otofokus, objeyi otomatik olarak netlemeyi sağlayan özelliktir.

Piksel Nedir?

Picture (PIX) ve elements (EL), sözcüklerinin kısaltmasından oluşur. Dijital bir görüntünün en küçük veri parçalarıdır. Bir görüntüde ne kadar çok piksel bulunursa, çözünürlük o kadar yüksek olur.
Refleks Fotoğraf Makinesi (Single Lens Reflex /SLR)
Filme yansıyan ve vizörden görülen görüntünün aynı olduğu makineye verilen isimdir. Beşgen bir prizma sayesinde görüntü düzeltilir ve netleme için kaldırılabilen bir ayna kullanılır.

Renk Isısı Nedir?

Işık kaynaklarının Kelvin ile belirtilen renk ölçüsü. Günbatımı gibi “sıcak” bir ışık düşük, bulutlu bir gün gibi “soğuk” (mavimtırak) bir ışık yüksek renk ısısına sahiptir.

Teleobjektif Nedir?

Standart objektiflerden daha büyük odak uzaklığına sahip objektiftir. 35mm formatında, 65mm’den büyük odak uzaklığına sahip objektifler teleobjektif olarak adlandırılır.

Tungsten Aydınlatma Nedir?

Evimizde kullandığımız ampullerden olan tungestenler sürekli ve yüksek renk ısısına sahiptir. Çekimlerde amber rengini ortaya çıkardığı için mavi filtre kullanımı uygun görülmektedir. Dijital fotoğraf makineleri ise tungsten için beyaz ayarına sahiptir.

Tripod Nedir?

Üç bacaktan oluşan fotoğraf makinesi dayanağıdır. Özellikle düşük enstantane kullanılmasını gerektiren çekimlerde titremeyi engellemek için kullanılır. Üçayak veya sehpa olarak da adlandırılmaktadır.

Vizör (bakaç) Nedir?

Fotoğraflanacak alanın izlenmesini sağlayan optik sistemdir. Bazıları objektifin içerisinden geçen ve nihai fotoğrafla birebir aynı olan görüntüyü verirlerken, bir kısmı objektife yakın konumlandırılarak çekilmekte olan fotoğrafın yaklaşık bir önizlemesini sunarlar.

Zum (optik kaydırmalı) Objektif Nedir?

Odak uzaklığının değiştirilebildiği objektiflerdir.

Kaynak: https://www.patikafilm.com/fotografkulubu/temel-fotografcilik-kavramlari/

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et