Covid-19 Hastaları Tedavi Sonrası Ücret Ödeyecek mi?

Covid-19 Hastaları tedavi sonucu ek ücret ödeyecekler mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, test ve tedavi süresine ilişkin sağlık kuruluşlarının ücret talep edemeyeceğini açıklasa da bazı özel hastanelerin ücret aldığı bilinmektedir.

Covid-19 salgını nedeniyle birçok yurttaş tedavi görüyor. Sağlık Bakanı, test ve hasta yatış sürecine ilişkin kamu ya da özel sağlık kuruluşunun ücret talep edemeyeceğini açıklasa da bazı özel hastanelerin hastalardan ücret aldığı biliniyor.

SGK, sağlık hizmetlerini kamu veya özel sağlık hizmet sunucularından satın alıyor. Bu satın alınan hizmet için ödeme, önceden imzalanan protokole göre yapılıyor. Finansmanı sağlanacak hizmetlerinin teşhis ve tedavi yöntemleri ile sağlık hizmetlerinin türlerini, miktarlarını ve kullanım sürelerini, ödeme usul ve esaslarını belirlemeye SGK yetkilidir. (5510 Sayılı Kanun, Md.62)

Sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin olarak SGK tarafından Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayınlanıyor ve bu tebliğ çerçevesinde sağlık giderleri karşılanıyor. 5510 sayılı Kanun’un ilgili maddesinde görüldüğü gibi hizmetlerin ödeme usul ve esaslarını Sağlık Bakanlığı değil, SGK belirliyor. Ancak ülkemizde pandemi ilan edilmesine karşın SGK’nin sesi hiç çıkmıyor.

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI

Sağlık hizmetlerine ‘insana yaraşır bir biçimde’ ulaşabilmek için maalesef sadece Genel Sağlık Sigortası primi ödemek yeterli olmuyor. Vatandaş, sağlık kurumuna adım attığı andan itibaren muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete vs. adı altında ek olarak cepten SGK’ ye katılım payı, özel sağlık kurumuna vakıf üniversite hastanelerine ayrıca ilave ücret ödemek zorunda.

(SUT 1.8) – Katılım payı; sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutarı ifade eder. Katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler: Kurumca finansmanı sağlanan kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri için yapılan ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi ve sağlanan ilaçlar için tıbbi malzeme katılım payı alınmaz. Tetkik ve tahliller ile diğer tanı yöntemlerinde kullanılan ilaçlardan, yatarak tedavilerde kullanılan ilaçlardan, sağlık raporlu ilaçlardan katılım payı alınmaz.

(SUT 1.9) – İlave ücret alınması uygulamasında; Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca belirlenen oranı (yüzde 200) geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilir. Hastadan ilave ücret alınabilmesi için hastaya/hasta yakınına acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu” (EK-1/D) kullanılarak, yazılı bilginin imza karşılığı verilmesi zorunludur.

İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri:

► Yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi hizmetleri, kanser tedavisi, yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri, hemodiyaliz tedavileri, Kardiyovasküler cerrahi işlemler…

Özetlersek; finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin teşhis ve tedavi yöntemleri ile sağlık hizmetlerinin türlerini, ödeme usul ve esaslarını belirlemeye Sağlık Bakanlığı değil, SGK yetkilidir. SUT’a göre; pandemi nedeniyle Covid-19 hastalığı katılım payı alınmayacak sağlık hizmetlerine girdiği için hastalardan muayene, tahlil ve tıbbi malzeme katılım payı alamaz.

Sonuç olarak; özel hastanelerin pandemi durumunda bile fazladan ücret alması kabul edilebilir değil. SGK’ye çağrımızdır: Yapılacak SUT değişikliği ile Covid-19 hastalığı, SUT EK-2/G ilave ücret alınmayacak işlemler listesine alınmalı. Sağlık kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar için kişisel koruyucu ekipman ve hijyen malzeme paketi, SGKce ‘özel hallerde karşılanan tıbbi malzemeler listesine’ alınmalı ve sağlık çalışanlarına dağıtılmalı.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et