Cinsiyet Eşitliği Evde Başlar: Feminist Çocuklar Yetiştirmek için 7 Yöntem

Cinsiyet eşitliği evde başlar ve aileler değişimin en ön saflarındadır. Ebeveynler, bakıcılar ve geniş aile üyeleri tarafından ortaya konan davranış modelleri, çocukların toplumsal cinsiyet ve eşitlik hakkındaki düşüncelerini şekillendiriyor.

Cinsiyetçi önyargılarla mücadeleden, ev işlerinin paylaşımı ve kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda eğitime kadar  pek çok şekilde çocuklarınıza geleceğin feministleri olabilmeleri için ilham verebilirsiniz.

1) Çocuklarınızla konuşun

Çocuklarınızla cinsiyet eşitliği ve kadın hakları hakkında konuşun. Onlarla cinsiyetler arasında eşitliğin olduğu bir dünyaya ulaşmak için ne yapılması gerektiğini konuşarak, daha iyi bir geleceğe önderlik etmelerini teşvik etmiş olursunuz.

2) Ev ve bakım işlerini paylaşın

Araştırmalara göre, kadınlar erkeklerden en az iki buçuk kat daha fazla ücretsiz ev ve bakım işi yapıyor.

Bunun sonucunda, binlerce kadın okula gitme, ücretli işlerde çalışma fırsatını kaçırmaktadır! Evinizdeki tüm ev ve çocuk bakım işlerini partnerinizle eşit şekilde bölerek çocuğunuza örnek olun. Hem erkek hem de kız çocuklarınızı küçük yaştan itibaren ev işlerine yardımcı olmaya alıştırın.

3) Çocuklarınıza farklı rol modeller gösterin 

Çocuğunuza çeşitliliğin imkanlarını  anlatın. Onları farklı cinsiyetlerden ve etnik kökenlerden rol modellerle tanıştırın. Ve onlara, cinsiyetlerinden bağımsız olarak, istedikleri kişi olabileceklerini hatırlatın.

4) Çocuklarınıza fikirlerini ifade etmeleri konusunda cesaret verin

Dünyanın dört bir yanında gençler, toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele ediyor. Kadın hakları konusunda genç aktivistleri güçlendirirsek, hepimiz için daha iyi bir geleceğin temellerini atmış oluruz.

Kırgızistan’da Aigul Alybaeva, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği için üzerine düşeni yapıyor. Alybaeva’nın kızı, kız çocuklarını güçlendirmek, nesiller arası diyalog oluşturmak ve çocuk evlilikleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir eğitim programına katılıyor.

Aigul, kızıyla olan ilişkisi için, “Onu desteklemeye çalışıyoruz, ödevlerine çalışması için evde uygun bir ortam yaratmaya çalışıyoruz,” diyor. “Feminizm onun içinde var. Haklarını biliyor ve okulda öğrendiklerini benimle paylaşıyor. ”

5) Cinsiyetçi önyargılara karşı mücadele edin (Özellikle de kendi önyargılarınıza karşı)

Toplumsal cinsiyet toplumsal bir inşadır; erkek ya da kadın olmanın ne demek olduğunu insanlar tanımlarlar ve bu sosyal şartlanma çoğu zaman çocukların belirli ve sınırlayıcı cinsiyet rollerine ve beklentilerine uymalarını bekler.

Araştırmacılar, çocukların 3 yaştan itibaren cinsiyetçi stereotipleri algılamaya başladığını söylüyor. O yüzden çocuğunuzla cinsiyet rolleriyle ilgili konuşmaya erken yaşta başlayın. Günlük rutinlerinizde, okulda ve iş yerinde kadınlara ve erkeklere atfedilen özelliklere meydan okuyun.

Hepimizin bilinçaltında cinsiyetçi önyargılar olabilir. Bunlar, toplumun bize dayattığı, kadınların ve erkeklerin nasıl giyinmesi, davranması gerektiğine ilişkin  içselleştirdiğimiz roller ve beklentilerle şekilleniyor. Bu önyargıların farkında olmak ve çocuklarımızın medyada, sokakta veya okulda sürekli olarak karşılaştıkları klişelere meydan okumak bizim elimizde.

6) Farklı bedenleri ayıplamayın

Medya, kültür ve toplum tarafından belirlenen güzellik standartları kendimizi başkalarıyla karşılaştırmamıza neden olur.

Farklı bedenleri ayıplamak, öğrenilmiş bir davranıştır, bu nedenle ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması gerekir. Çocuğunuzun nasıl göründüğünü eleştirmemeye dikkat edin ve gerçekçi olmayan, cinsiyetçi beden standartlarını reddedin.

Çocuğunuza nasıl göründükleri ile değil, nasıl davrandıklarıyla tanımlanmadıklarını göstererek beden olumlamayı teşvik edin.

7) Çocuklarınızı dinleyin ve onlardan öğrenmeye açık olun

Bugünün gençliği, daha iyi bir gelecek inşa etmek için sınırsız olanaklara ve muazzam yeteneklere sahip.  Fakat bu gücü gerçekten kullanabilmek için onları dinlememiz gerekir. Kız ve erkek çocukları bugün cinsiyet eşitliğini sağlamada önemli bir rol oynamaktadır.

Son yıllarda, gençler kendilerini ve dünyayı etkileyen konular hakkında fikirlerini açıkça ifade ediyorlar. Gençlerin eğitimini savunan Malala’dan, Greta’yı iklim eyleminde bulunmaya çağıran Greta’ya kadar, gençlerin insan hakları, iklim eylemliliği, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konulara katkıda bulunacakları çok şey var. Sadece onları dinlememiz gerek.

Kaynak: BM Kadın Birimi


Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et