Çekirgeler Türkiye’ye Gelecek Mi?

Çekirge İstilası Geliyor Mu?

Doğu Afrika’dan başlayan yüz milyarlarca çekirgenin Türkiye sınırlarına yaklaştığı iddia edildi. Şubat ayında çok sayıda ülkede çekirge istilası görüldü. Özellikle Afrika’yı etkisi altına alan istila için araştırmalar devam ederken sürü kuzeye doğru hareket etmeye başladı. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’de son yayınladığı raporda durumun kritik olduğunu açıkladı.

Çekirge İstilası
Çekirge İstilası

Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.

“Alarm Verici”

Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı. Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi. Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor. Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol katedebiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) Dominique Burgeon, çekirgelerin gıda krizine yol açacağını kaydetti.

Çekirge istilasını kontrol altına alma girişimleri şimdiye dek başarılı olmadı.

Havadan tarım ilaçları (pestisit) püskürtmenin en etkili yöntem olduğu, ancak bu ülkelerde kaynakların yetersiz olduğu ifade ediliyor. Şimdiden yüz milyarları bulan çekirge sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.

“Hızla Çoğalıyorlar”

Çekirgelerin hızla çoğaldığına, Haziran’da sayılarının 500 katına çıkabileceğine dikkat çeken FAO, etkilenen bölgelere böcek ilacı püskürtülmesi amacıyla 76 milyon dolar katkı yapması içim uluslararası topluma çağrıda bulundu. Burgeon, “Aksi halde durum daha da kötüleşecek ve çok daha büyük çaplı bir gıda yardımı yapılması gerekecek ve bunun kontrolden çıkma tehlikesi var” diye konuştu. Çekirge istilası Kenya’da son 70 yıldır, Somali ve Etiyopya’da ise son 25 yıldır görülen en şiddetli düzeyde seyrediyor.

Çekirgeler Türkiye’ye Gelecek Mi?

Çekirge sürüsü Türkiye’ye gelmedi. Ancak sürünün Irak ve İran’da görülmesinin ardından Türkiye’ye gelebileceği söyleniyor.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et