Bu Nasıl Müttefiklik ABD Suriye’de PKK Devleti mi Kurduruyor?

Bu Nasıl Müttefiklik ABD yine yapacağını   yaptı: Suriye’de terör devletine giden ilk adımı attı

Türkiye, Suriye’de terör koridorunu kapattı ama ABD ‘terör devletine’ giden yolun taşlarını diziyor…

ABD: YPG'ye mühimmat, silah ya da başka malzeme vermiyoruz - Son Dakika  Güncel Haberler

Haber Türk Yazarı Çetiner Çetinin yazısındaki habere göre;Dünya Covid-19 gündemi ile meşgul iken, ABD Suriye’de yarım bıraktığı terör devletine yönelik planlarını farklı bir konseptte devam ettirmeye kararlı.

Bu kapsamda ABD, geride bıraktığımız hafta boyunca terör örgütü PKK’nın denetimi dışındaki siyasi yapılarla bir araya gelerek, bu siyasi yapıları PKK’nın denetimine ve emrine hazırlayan bir süreci sessiz sedasız başlattı.

Her ne kadar Suriye’de askeri varlık devam etse de Türkiye’nin de gündeminde baskın olan koronavirüsle mücadele. ABD için de durum bu olsa da Suriye’yi boş bırakmıyor.

Washington, yürüttüğü 21 günlük uğraşının ardından; Suriye’de PKK denetimindeki Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ile Suriye Ulusal Muhalefeti içinde yer alan, PKK ve uzantıları ile kanlı bıçaklı pozisyonda olan Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) siyasi açıdan ABD tarafından uzlaştırıldı.

Bölgede konuştuğum kaynaklar, ABD’lilerin taraflar arasında Kamışlı-Haseki hattında 21 gün içinde, 11’i küçük ölçekli olmak üzere toplam 16 toplantı gerçekleştirdiğini söylüyor. Son dört toplantıda ise tüm tarafları uzlaştırarak bir masa etrafında topladıklarını belirtiyorlar.

PKK’YA DÜZENLİ ORDU KURUYOR

Aldığım arka plan bilgiye göre, ABD’liler iki Kürt grup arasında uzlaşmanın kalıcı olması halinde yeni bir ordu kurmayı planladığını taraflara iletmiş.

İlk aşamada, yani bu yıl içinde bin 120 kişilik 5 komando bölüğü ve 600 kişiden oluşan anti-terör birliğinden oluşacak askeri yapı için bölgeye yeni askeri danışmanların gelebileceği taraflara iletilmiş.

Taraflar arasındaki uzlaşının durumu da göz önünde bulundurarak, orta vadede bu sayının 10 bine çıkarılmasının da ABD’nin gündeminde olduğu vurgulanmış.

YPG: Yerel bir örgütten, NATO ülkelerinin desteklediği bir güce nasıl  dönüştü? - BBC News Türkçe

ORDUYU NASIL FİNANSE EDECEKLER?

Bölgeden aldığım bilgilere göre, Suudi yönetimi tarafından geçtiğimiz hafta 120 milyon dolar para ABD aracılığıyla PKK’ya teslim edilmiş.

Ayrıca bu askeri planlamanın harcamaları için her sene 200 milyon dolar olacak şekilde 3 yıl için 520 milyon dolar tahsis edildiği ifade ediliyor.

PEKİ YA KOMUTAN?

Suriye’nin kuzeyinde oluşacak terör koridorunu kesmeyi amaçlayan ‘Barış Pınarı Operasyonu’ süresince, Türkiye’ye inat, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘General Mazlum’ diyerek yere göğe sığdıramadığı Mazlum Kobane, diğer adıyla Şahin Cilo, Mazlum Abdi ya da gerçek adıyla Ferhat Abdi Şahin…

Geçen hafta Pentagon’un Trump’a sunduğu raporda “ABD Kuvvetleri’nin Suriye’deki sayısının azaltılmasıyla Bakanlık, planlarını o bölgede ortak güçler için 10 bin personel toplayıp, onları idame edecek şekilde ayarladı. Kuvvet toplama faaliyeti, operasyonların tamamlanmasının ardından bölgede temizlik faaliyeti yapacak unsurlara odaklanacaktır” denildi.

Özetle ABD yerini silahlı PKK’ya devretme hazırlığı içinde ve bunu yaparken de diğer Kürt grupları da PKK’nın emrine sokarak!

Türkiye için asıl tehdit şimdi başlıyor. Bu durum Irak Kürt Bölgesel Yönetimi açısından da sıkıntılı bir tablo. Zira PKK’nın uzun vadedeki hesabı Kerkük üzerinden Süleymaniye’yi de içine alacak bir harita çizmek.

RUSYA BU DURUMA NASIL BAKIYOR?

Kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre, Mazlum Abdi’ye bağlı bir heyetin geçtiğimiz hafta Rus tarafı ile Kamışlo’da görüştüğü ve 13 Mayıs’ta ise üçüncü bir görüşme yapacakları yönünde.

ABD ile Rusya arasında PKK’ya bakış açısındaki tek fark; ABD bir bölgeyi kontrol altında tutan bölgesinde güçlü ve PKK kontrolünde bir özerk yapı istiyor. Rusya ise merkeze bağlı, daha zayıf ve yerelle sınırlı kararlar alabilen bir yapı.

Tıpkı Rusya örneğinde olduğu gibi merkez karşısında zayıf ve PKK kontrolünde bölünmüş bir yapı istiyor.

Ankara’nın Suriye’de dikkatini dağıtmaması gerekiyor…

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et