Botoks Nedir? Nerelerde Kullanılır? Botoks Fiyatları Ne Kadardır?

Botoks Nedir? Botoks Nedir ? Botoks Fiyatları Ne Kadar ?

Botoks yani botulinum toksini, ilk olarak göz çevresindeki kasılmaları tedavi etmek için kullanılıyordu. Ancak zamanla yüzdeki kırışıklıkları önlemek için de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Botok artık bir güzellik ürünü değil, göz çevresindeki, alındaki ve kaş ortasındaki çizgileri yok etmesinin yanında; göz seğirmesi, göz tembelliği, kronik migren ağrıları, boyun kasılmaları, idrar kaçırma, aşırı terleme ve beyin felci gibi bazı hastalıkları da tedavi edilebiliyor. Hatta erkeklerin en büyük kabusu olan erken boşalma sorununa bile çözüm olma ihtimali var. Peki Botoks hakkında ne biliyoruz? Botoks nedir, nerelerde kullanılır; botoks fiyatları ne ne kadardır?

Botulinum toksini (botoks) yılan zehrinden mi elde ediliyor?

Adını sıkça duyduğumuz botulinum toksini (botoks) kozmetik amaçlarla kullanılmaya başladığı tarihten itibaren hekimlerin uyguladığı “en popüler” kozmetik işlem olarak biliniyor. Aslında botulinum toksini 1970’lerde göz hastalıklarını tedavi için keşfedildi. 2002 yılında da Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından kozmetik kullanımına onay verilen botulinum toksini, şu anda dünya genelinde milyon dolarlık bir piyasaya sahip. Peki, bu popüler işlemin ardındaki tarihi ve toksinin nasıl üretildiğini biliyor musunuz?

Toplumdaki yaygın inanışın aksine botulinum toksini bir yılan zehri değildir. Botulinum toksini, “Clostridium Botulinum” adı verilen botulizm gıda zehirlenmesine yol açan bir bakteriden elde edilen bir toksin proteinidir. Dünyada kadınları en iyi anlayan 50 adamdan biri sayılan Dr. Jean Carruthers, 1987 yılında şu anda milyon dolarlık bir piyasası olan ve yaşlanmayla mücadelede diğer tüm uygulamaları geride bırakan botulinum toksini keşfetti.

Göz Hastalıkları uzmanı olan Jean, o zamanlar göz seğirmesi olarak bilinen kontrolsüz göz kırpmasını ve göz çevresindeki kasılmaları, cilde enjekte ettiği toksin çözeltisiyle tedavi ediyordu. Enjekte ettiği kaslar geçici olarak felç oluyor ve seğirmeler duruyordu. Bir gün Dr. Jean’in göz seğirmesi olan ve kaşının etrafına toksin enjekte edilen hastalarından biri, alnına da aynı işlemi uygulanmasını istedi. Dr. Jean alnının seğirmediğini ve buna ihtiyacı olmadığını söylediğinde hastası önceki işlem sonrasında göz etrafına yaptığında kırışıklarının kaybolduğunu, alnında da aynı etki olacağını belirtti. Bu konuşma ardından Dr. Jean, kliniğinde çalışan ve sürekli kırışıklıklarından yakınan yardımcısına botulinum toksini kozmetik amaçlı kullanımında ilk uygulamayı yaparak başarılı sonucu gördü.

Bugün botulinum toksini adını alan bu uygulama, Dr. Jean’i profesyonel bir kozmetik cerraha çevirdi. Jean şimdi çok az göz hastası kabul ediyor, çoğunlukla baş ve boyun botulinum toksin uygulamaları yapıyor.

Botoks güvenilir mi?

Botulinum toksinin zehirli etkisi, başlangıçta birçok kişiyi güvenliği konusunda şüpheye düşürdü. Botulinum toksini kozmetik kullanımının dışında, çok uzun süredir şaşılık yakınması olan ve beyin felci geçiren hastaların tedavisinde de kullanılıyor. Beyin felci nedeniyle kaslarında sertlik olan hastalar birkaç yüz ünite botulinum toksini alırken kozmetik amaçlı uygulamada sadece 40 ünite uygulanıyor. Hekimler ve araştırmacılar da yüz bölgesine uygulansa da bu kadar az miktarın oldukça güvenli olduğunu kabul ediyor. Bu düşük dozlarda botulinum toksininin kullanımıyla ilgili, FDA’nın 1989-2003 yılları arasında yaptığı çalışmalarda, istenmeyen yan etkiler sadece milyonda bir kişide bildiriliyor.

Evdeki konservelere dikkat!

Ciddi boyutlardaki botulizm zehirlenmesi oldukça nadir görülür ve genellikle evlerde doğru şekilde konservelenmemiş besinlerden kaynaklanır. Bebeklerde görülen botulizme ise yedirilen bal neden olmaktadır. Doğal yabani balda, Clostridium Botulinum bakteri bulunduğundan çok az miktarı bile 1 yaş altı bebeklerin bağırsaklarında çoğalarak zehirlenmelere yol açabilir. Botulinum toksinin bulaşma veya çoğalma riskinin azaltılması için evde konservelenen, kavanozlarda şişelenen yiyeceklerin iyi bir basınçla kapatılması ve açıldıktan sonra hemen tüketmek yerine 10 dakika kadar mümkünse kaynatılmasına dikkat etmek gerekir.

Kozmetik amaçlı botulinum toksini uygulamaları için deneyimli bir dermatoloğa veya plastik cerraha gitmek gerekir. Yapılacak enjeksiyonlar standartlara uymazsa veya tecrübesiz bir doktor tarafından yapılırsa istenmeyen yan etkilerin görülme olasılığı artar.

Sinirle kas arasındaki iletişimi keser

Bakteriden elde edilen botulinum toksini çok detaylı işlemlerden geçirilerek üretilmektedir. Oldukça zehirli bir madde olan toksinin üretimine katılan kişiler bile, nasıl kendilerini koruyacaklarını ve dış ortama bu zehri sızdırmayacaklarını öğrenmek için eğitimlere tabi tutulurlar. Üretimin yapıldığı tesislerdeki havalandırma sistemleri bile standartlarından 200 kat daha hızlı çalışır.

Botulinum bir nörotoksindir, yani sinir sistemine girerek sinirlerle kaslar arasındaki iletişimi engeller. Kaslar, ancak aylar içinde yeniden sinir uçları gelişmesiyle hareket etmeye başlar. Zehirli botulinum, tıpkı aşılarda olduğu gibi çeşitli biyoteknolojik işlemlerden geçer ve sizi hasta etmeyecek şekilde üretilir. Bu iş için gramın milyarda biri kadar botulinum toksinin tuzlu suda çözülmesi, istenilen etki için yeterlidir.

6 ay süren bir etkisi var

Botulinum toksini oldukça ince iğne uçları kullanılarak, hedeflenen kaslara küçük miktarda enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. İlaç, yalnızca enjekte edilen bölgede etkilidir, genel dolaşıma karışmaz. Neredeyse acısız denebilecek bu enjeksiyonların uygulandığı kasların sinirlerle iletişimi kesilir ve sinirlerden hareket etmesini söyleyen sinyalleri alamayan kaslar çalışamaz. Geçici bir felç sağlayan bu mekanizma ile cilt ve cilt altı kas hareketlerinin ciltte yarattığı kırışıklıkların önüne geçilmiş olur. Botulinum toksini bir dolgu maddesi olmadığı, sadece kasların geçici olarak çalışmasını durdurduğu için uygulama sonrasında yüzde herhangi bir şişlik meydana gelmez. Yeni sinir uçlarının oluşarak kasların yeniden çalışmaya başlaması ve kırışıklıkların geri gelmesi ise 4-6 ayı bulur.

Botoks yaptıranlarda kırışıklık yaşlandıkça artar mı?

Bir inanış var; bir kez botulinum toksini yapıldığında sonrasında kırışıklıkların daha hızlı artacağı düşünülür. Bu tamamen yanlıştır. Toksin uygulaması sonrası kırışıklıklar 10 gün içinde düzelir ve en az 10 yaş genç görünürsünüz. Ancak 4-6 ay sonra toksinin etkisi bittiğinde eski kırışıklıklar tekrar geri gelir. Gençleşmiş yüzünüze alıştığınız için kırışıklıklar tekrar geri geldiğinde gözünüze olduğundan daha artmış görünebilir, oysa tersine botulinum toksini kırışıklıkların uzun vadede azalmasına da olanak sağlar.

Botoks başka nerelerde kullanılır? Botoks’un Faydaları Nelerdir?

Botulinum çözeltisi sadece bir güzellik ürünü değil. Botulinum toksini uygulamalarıyla kaslar rahatlatılarak göz çevresindeki, alındaki ve kaş ortasındaki çizgiler yok ediliyor; ama bunun yanında göz seğirmesi ve göz tembelliği, kronik migren ağrıları, boyun kasılmaları, idrar kaçırma, aşırı terleme ve beyin felci gibi bazı hastalıklar da tedavi edilebiliyor. Birçok önemli hastalık ya da rahatsızlığın tedavisinde fayda sağlayan toksinin uygulama alanına, sürekli olarak yenileri ekleniyor. İşte botulinum toksinin kullanım alanlarından bazıları:

1. Akneleri giderebilir. Botulinum toksini, yağ üretimini frenleyerek, ciltteki sivilce sorunlarını azaltabilir. Küçük dozlarda uygulanan botulinum toksini ile yüz ifadelerinde belirgin bir değişiklik olmadan ciltte yağ dengesi sağlanabilir. Botulinum toksinin yağ üretimi üzerinde en etkili bölge alındır.

2. İdrar kaçırmalarını önler. Özellikle ileri yaştaki kadınlarda ve nörolojik hastalık sonrasında ortaya çıkan idrar kaçırma, botulinum toksini uygulamasıyla önlenebilir. İdrar torbası nörolojik bir nedenle aşırı aktif olabilir, sürekli olarak sinir hücrelerinden sinyal aldığından da idrar kaçırmalarına yol açabilir. Botulinum toksini sinir hücrelerinin gönderdiği aşırı çalışma sinyallerini engeller ve bu sayede kişilerin yaşam kalitesini artırır.

3. Diş gıcırdatmasını azaltır. Özellikle uyku esnasında diş gıcırdatma, dişlerde aşınmalara, baş, çene ve şakaklarda ağrılara neden olur. Botulinum toksini uygulaması ise, çiğneme kaslarındaki sinirlerin sinyallerini engelleyerek diş sıkma rahatsızlığının tedavi edilmesini sağlar.

4. Migren ağrılarını durdurabilir. Botulinum toksinin migren ağrıları üzerindeki pozitif etkisi tam olarak anlaşılamasa da en çok kabul gören teori şudur: Uygulanan bölgelerde, beyne gönderilen ağrı sinyalleri engellenir ve ağrıya karşı hassasiyet azaltılır. Başağrıları için bu uygulama nöroloji hekimleri tarafından yapılmalıdır. Migren ağrıları için alına, şakaklara ve saç derisine uygulamaktadır. Ancak, botulinum toksini uygulamalarında kaş düşüklüğü, donuk alın gibi estetik sonuçlara karşı da dikkatli olunmalıdır.

5. Aşırı terlemeyi baskılar. Botulinum toksinin aşırı terleme olan koltukaltı ve avuçiçi gibi bölgelerde sinirlerden ter bezlerine gönderilen sinyaller engellenir. Ter bezleri sinir hücrelerinden bu sinyali almadıkları sürece ter üretmezler. Hiperhidroz olarak adlandırılan bu aşırı terleme rahatsızlığı, yaklaşık 6 aylık aralıklarla botulinum toksini uygulamasıyla tedavi edilebilmektedir.

6. Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Botulinum toksinin ilk kullanım alanı göz hastalıkları olmuştur. Şaşılık ve göz seğirmesi gibi durumlarda hedef bölgelere botulinum toksini uygulanarak istenmeyen kas kasılmalarına neden olan sinir sinyalleri engellenir.

7. Beyin felcinde oluşan kas sertliklerini azaltır. Beyin felci veya serebral palsi hastalarında hareket sistemimize ait sinirler etkilendiği için,  tedavide kullanılan botulinum toksini, kasların aşırı kasılmasını ve sertliğini engelleyerek hastaların hareketlerinin kolaylaşmasını sağlar.

8. El titremelerini azaltabilir. Parkinson gibi ilerleyici nörolojik hastalıklarla birlikte ortaya çıkan el titremeleri, botulinum toksini uygulamalarıyla azaltılabilir. Yine hedef kas grubuna uygulanan küçük enjeksiyonlarla sinir hücrelerinin istenmeyen sinyalleri kesilir ve el kaslarına hareket etmesini söyleyen kaslar durdurulur.

9. Erken boşalma sorununa çözüm olabilir. FDA tarafından henüz onay almamış olsa da, penis kaslarına uygulanan botulinum toksinin kasların rahatlamasını sağlayarak erken boşalmayı engelleyebileceği düşünülmektedir. Hali hazırda sertleşme problemi olan hastalar üzerinde botulinum toksini uygulaması araştırmaları devam etmektedir.

Botulinum toksini pahalı bir uygulama mı?

Aslında pahalı bir uygulama. 2018 yılı tek bir kutunun fiyatı yaklaşık 400-500 TL civarında. Genellikle yüzünüze sıklıkla yarım, çok gerekli ise bir kutu uygulamak yeterli olacaktır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et