Beyrut’ta Korkunç Patlama KKTC’den Hissedildi!

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta liman bölgesinde korkunç patlamalar gerçekleşti. Beyrut limanında yaşanan patlamanın patlayıcı maddelerin saklandığı dolu bir depodan kaynaklandığı beyan edildi. Beyrut limanı ise yok oldu.

Yetkililerin açıklamasına göre patlama sonrası yaklaşık 4 bin kişi yaralandı, 78 kişi de hayatını kaybetti. Kentin limana yakın kısmındaki binalarda patlamanın etkisiyle çok büyük hasar meydana geldi. Patlamanın şiddetinin ise 2700 tonluk amonyum nitrat yüzünden katlanarak arttığı açıklandı. Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi, patlamanın etkisiyle elçiliğin camlarının kırıldığını belirtirken iki Türk vatandaşının hafif şekilde yaralandığı açıklandı. Patlamanın KKTC’den de hissedildiği ifade edildi.

Lübnan , Beyrut Patlama

Beyrut limanında meydana gelen çok büyük patlamaların limana yakın bir depoda saklanan patlayıcı özelliği bulunan maddeden kaynaklandığı belirtildi.

Patlamaların ilk görüntüleri, sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldı. Görüntülerde patlamanın meydana geldiği bölgeden büyük bir duman bulutunun yükseldiği görüldü. Dumanların yükseldiği alanda ikinci bir patlamanın da yaşandığı kameralara yansıdı.

Siyah dumanlar ‘mantar bulutu’ şeklinde gökyüzüne yükselirken Lübnan Sağlık Bakanlığı patlama sonucunda çok yüksek sayıda yaralının bulunduğunu açıkladı.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlamada ölü sayısının 78’e ulaştığını, en az 4 bin kişinin yaralandığını açıkladı.

Patlama sonrasında şehirdeki panik havasının sürdüğü bildiriliyor. Reuters

Bedelini Ödeyecekler

Patlamalar sonrası açıklamada bulunan Lübnan Başbakanı Hassan Diab, “Sorumlu olanlar bedelini ödeyecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise kentte iki haftalık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Avn, 2750 tonluk patlayıcı özelliğe sahip amonyum nitratın 6 yıl boyunca güvenlik tedbirleri alınmadan saklanmasına tepki gösterdi.

2700 Ton Amonyum Nitrat Patladı

Lübnan güvenlik kaynakları onlarca ölüm ve iki binden fazla yaralanmaya neden olan patlamanın 2700 ton amonyum nitrat yüzünden yaşandığını açıkladı.

Amonyum nitrat, kimyasal formülü NH₄NO₃ olan bir azotlu bileşiktir. Bileşik, bir amonyum ve bir nitrat kökünün bileşik oluşturmasıyla elde edilir. En bilinen kullanım alanı tarımsal gübrelemedir. Aynı zamanda güçlü bir patlayıcıdır.

Yavru Vatandan Hissedildi

Patlamanın şok dalgalarının kilometrelerce ötedeki KKTC’den de hissedildiği ifade edildi. KKTC’nin doğu kıyısında bulunan Gazimağusa’daki bazı vatandaşlar patlama sonrası gelen şok dalgasının bölgeden de hissedildiğini bildirdi.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et