Bayramda Evde Yapabileceğiniz Kolay Tatlı Çeşitleri ve Tarifleri

Evde Yapılabilecek kolay ve basit Bayram Tatlıları

Tel Kadayıf Tatlısı

, Bayramda Evde Yapılabilecek Lezzetli Tel Kadayıf Tatlısı  işte malzemeler

Malzemeler: 

  1. 500 gram tel kadayıf,
  2.  200 gram tereyağı,
  3.  1/2 su bardağı 
  4. Antep fıstığı içi,
  5. 1 su bardağı ince çekilmiş Antep fıstığı,
  6.  2.5 su bardağı şeker,
  7.  2.5 su bardağı su,
  8. 1 tatlı kaşığı limon suyu.

Yapılışı: Tel kadayıfı tatlısına tatlının şerbetini yaparak başlayabilirsiniz. Böylece şerbet bir kenarda ılıklaşırken tel kadayıfı kolayca pişirebilirsiniz. Şerbeti yapmak için; tencereye suyu ve şekeri aktarın ve iyice karıştırın. Karıştırdıktan sonra şerbeti orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbeti kısık ateşte 10-15 dakika kadar daha pişirin ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika sonra ocaktan alarak soğuması için başka bir kaba aktarın.

Tel kadayıfı bir kabın içinde tel tel olana kadar ayrın. Ellerinizi kullanarak kadayıfı iyice havalandırın. Ayrı bir kapta tereyağını eritin ve fırına vereceğinizin kabın içini tereyağının bir kısmıyla iyice yağlayın. Ardından bütün olan Antep fıstıklarını tepsinin tabanına serin ve fıstıkların üzerine iyice havalandırdığınız tel kadayıfların yarısını yayın. Kadayıfların iyice sıkışmasını sağlamak için farklı bir tepsiyle ya da elinizle kadayıfların üzerine iyice bastırın. Kadayıflar iyice yerleştikten sonra üzerine ince çekilmiş Antep fıstığını yayın ve son kat olarak kalan kadayıfı tepsiye serip bastırarak üzerinden geçin. Kalan tereyağı ile tatlının üzerini de yağlayın.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri yeterince kızarıncaya kadar tatlıyı pişirin. Tatlının üst kısmı kızardıktan sonra dikkatlice ters çevirin ve diğer yüzünün de kızarmasını sağlayın. Her iki tarafı da istediğiniz şekilde kızardıktan sonra tatlıyı fırından çıkarıp birkaç dakika ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Son olarak şerbeti tatlının üzerinde güzelce gezdirip tatlının her yerinin şerbetle kaplandığına emin olun. Şerbetini çeken kadayıfı sevdiklerinize afiyetle ikram edebilirsiniz!

Lokma Tatlısı

Bayramda evde yapılabilecek basit bir tatlı lokma tatlısı İşte malzemeler

Malzemeler:
Hamur için:

1-3.5 su bardağı un,

2- 2 su bardağı ılık su,

3-1 paket kuru maya,

4-1 yemek kaşığı toz şeker.


Şerbet için:

1- 2 su bardağı toz şeker,

2- 1.5 su bardağı su,

3- 3-4 damla limon.


Kızartmak için: 2.5 su bardağı ayçiçek yağı

İşte bayramda lezzeti evinize taşıyacak lezzetli lokma tatlısı  Tarifi

Bayramda evde yapılabilecek tatlı çeşitlerinden bir diğeri lokma tatlısı. Şerbetli tatlıların en sevilenlerinden olan lokma tatlısını sevmeyen yoktur! Özellikle Ege ve çevresinde sıklıkla yapılan, sokak satıcılarından da aşina olduğumuz bu tatlıyı bu bayram evinize taşımaya ne dersiniz?

Yapılışı: Unu derin bir karıştırma kabına alın ve ortasında havuz şeklinde bir boşluk açın. Açtığınız boşluğa şekeri ve mayayı ekleyin. 2 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek hamurunuzu karıştırmaya başlayın. Suyu tek seferde eklememeye özen gösterin; daha fazla ya da daha az un koymanız gerekebilir. Ele yapışan, cıvık bir hamur elde ettiğinizde doğru kıvama ulaştınız demektir! Hamuru 1 saat kadar mayanlanması için ağzını kapatıp bir kenara koyun.

Hamur mayalanırken şerbeti hazırlamaya başlayın. Şerbeti yapmak için; tencereye suyu ve şekeri aktarın ve iyice karıştırın. Karıştırdıktan sonra şerbeti orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbeti kısık ateşte 10-15 dakika kadar daha pişirin ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika sonra ocaktan alarak soğuması için başka bir kaba aktarın.

Mayalanan hamuru sıkma kabı içerisine aktarmadan önce kızartma tenceresinin içine yağı aktarın ve yağın kızmasını bekleyin. Mayalanan hamuru bir sıkma kabı içerisine aktarın. (Eğer sıkma kabınız yoksa ucunu yağladığınız bir metal kaşık kullanabilirsiniz. Kaşığın uç kısmıyla aldığınız hamuru kızartmak için tencereye atabilirsiniz.) Sıkma kabına aldığınız hamurdan mutfak makası yardımıyla ceviz büyüklüğünde yuvarlak hamurlar kesin. Kızarmış yağın içinde hamurları pişirin ve pişen lokmaları kevgir yardımıyla süzerek alıp şerbetin içine koyun. Şerbetin içinde yaklaşık 10 saniye kadar lokmaları bekletin ve servis tabağına alın. Üzerine isterseniz tarçın, ceviz ve Hindistan cevizi serpip lokma tatlınızı daha da lezzetlendirebilirsiniz.

Revani

 Bayramda Evde Yapılabilecek Kolay ve Lezzetli Bir Tatlı Revani işte malzemeler


Revani için malzemeler: 

1-3 adet yumurta,

2- 1 çay bardağı toz şeker,

3- 1 çay bardağı sıvı yağ,

4-1 su bardağı irmik,

5-1.5 su bardağı un,

 6-1 su bardağı yoğurt,

7-1 paket kabartma tozu

,8- 1 paket vanilin.


Şerbet için malzemeler:

  1. 2.5 su bardağı toz şeker,
  2. 2- 3 su bardağı su,
  3. 3- 3-4 damla limon.

Yapılışı: Revaninin yapımına şerbeti yaparak başlayabilirsiniz. Şerbetin yapımı için tencereye suyu ve şekeri aktarın ve iyice karıştırın. Karıştırdıktan sonra şerbeti orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbeti kısık ateşte 10-15 dakika kadar daha pişirin ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika sonra ocaktan alarak soğuması için başka bir kaba aktarın. Şerbetin doğru kıvama geldiğini anlamak için tencereye batırdığınız bir kaşıktan akan son şerbet damlasını parmağınıza damlatın. Eğer şerbet parmağınızda dağılmıyorsa, sabit duruyorsa şerbet doğru kıvamda demektir.

Revaninin Yapılışı

Şimdi revaninin yapılışına geçelim! Yumurta ve şekeri derin bir karıştırma kabına alın ve şekerle yumurta birbirine iyice karışıncaya kadar mikser yardımıyla (mikseriniz yoksa çırpma teli ile) iyice karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra irmiği, yoğurdu ve yağı da ekleyerek bir kez daha güzelce karıştırın. Son olarak un, vanilya ve kabartma tozunu da un eleği yardımıyla eledikten sonra kaba ekleyin ve yavaş yavaş karıştırarak karışımı toparlayın. Kenarlarını ve dibini iyice yağladığınız fırın kabına karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-6-30 dakika, revani kızarana kadar pişirin. Pişen revaniyi fırından çıkarıp ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin ve üzerine hafif soğumuş olan şerbeti güzelce yedirip revaniyi dilimleyin. Ilık ya da soğuk olarak servis edebileceğiniz revaniyi sunum sırasında farklı hale getirebilirsiniz. Üzerine Hindistan cevizi, kaymaklı dondurma gibi tatlar ekleyerek tatlınızı daha fazla lezzetlendirebilirsiniz.

Ekmek Kadayıfı Tatlısı

Dondurmalısıyla, Kaymaklısıyla Lezzetine Doyum Olmayan Bir Tatlı ekmek kadayıfı işte malzemeler

Malzemeler:

1Karamelli şerbet: 3 su bardağı su, 3 su bardağı şeker.


2-Ekmek Kadayıfı Keki: 3 adet yumurta, 1 su bardağı şeker, 3 fincan un, 1 paket kabartma tozu.


3-Krema: 2.5 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu, 4 yemek kaşığı şeker, 1 paket vanilya.

Yapılışı: Derin bir karıştırma kabının içerisinde yumurta ve şekeri mikser yardımıyla iyice karıştırın. Ardından unu ve kabartma tozunu da ekleyip bir kez daha karıştırın ve iyice yağladığınız bir borcam kabın içine karışımı döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin.

Kek pişerken karamelli şerbeti hazırlamaya başlayın. Karamelli şerbet için şekeri bir tencereye dökün ve şeker eriyinceye kadar iyice karıştırın. Şeker iyice sıvı hale geldiğinde yavaş yavaş kaynar suyu eklemeye başlayın. Su dökmeye başladığınızda şeker katılaşacak, hiç merak etmeyin doğru yoldasınız. Katılaşmaya başlayan şerbeti tekrar sıvı olana kadar karıştırmaya devam edin ve sıvılaştığında altını kapatın.

Ekmek Kadayıfı Tatlısı Yapılışı

Krema için Hindistan cevizi ve vanilya hariç bütün malzemeleri bir kapta karıştırın pişirmeye başlayın. Karışım katılaştığında, yani piştiğinde Hindistan cevizi ve vanilyayı da ekleyin ve mikser yardımıyla çırpın. Ardından kremayı soğumaya bırakın.

Bir kenarda bekleyip soğuyan keki düzgünce ikiye kesin. Taban olacak parçayı karamelli şerbetin yarısıyla nemlendirin. Soğuyan kremayı bu kata güzelce sürün. Kekin üst kısmını da düzgün bir şekilde yerleştirip kalan karamelli şerbet ile keki ıslatın ve ekmek kadayıfı tatlısı hazır! Tatlıyı bir gece dolapta beklettikten sonra servis etmeniz tatlının lezzeti açısından çok daha iyi olacaktır. Tatlıyı servis ederken tatlının üzerinde kaymak ya da dondurma ekleyebilirsiniz.

Şekerpare

Bayramda Evde Yapılabilecek Geleneksel Bir Tatlı Şekerpare işte malzemeler

Malzemeler:
Şekerpare hamuru için:

  1. 4 su bardağı un,
  2. 2- 5 çorba kaşığı irmik,
  3.  1 paket margarin ya da tereyağı,
  4. 2 adet yumurta (birinin sarısı ayrı kullanılacak),
  5. 1 bardak pudra şekeri (yoksa toz şeker),
  6.  1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya.

Şerbet için: 3.5 su bardağı toz şeker, 3.5 su bardağı su.

Yapılışı: Şekerpare tarifine şerbeti yaparak başlayabilirsiniz. Şerbeti yapmak için suyu ve şekeri aktarın ve iyice karıştırın. Karıştırdıktan sonra şerbeti orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbeti kısık ateşte 10-15 dakika kadar daha pişirin ve ocaktan alarak soğuması için başka bir kaba aktarın.

Şekerpare Hamuru

Hamuru yapmak için oda sıcaklığında yumuşamış yağı bir kaba koyun. Üzerine irmik, elekten geçirdiğiniz un, yumurta, şeker, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Şekerparenin hamurunun kıvamı oldukça önemlidir. Biraz cıvık yapacağınız bir hamur, şekerparenin fırında pişerken yayılmasına ve şeklinin istediğiniz gibi olmamasına neden olabilir. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde ettiğinizde kıvamınız olmuş demektir. Yağlı kağıt serdiğiniz ya da dibini iyice yağladığınız bir fırın tepsisine hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp oval şekle getirerek yerleştirin. Ayırdığınız yumurta sarısını bu parçaların üzerine sürün ve çatalla hafifçe bastırarak hamurun üzerini çizin. Bu aşamada eğer isterseniz şekerparelerin ortasına fındıkları da batırabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, şekerpare kızarana kadar pişirin. Pişen şekerparenin ilk sıcaklığı çıktığında soğumuş şerbeti şekerparenin üzerinde dökün ve en az 2-3 saat tatlının dinlenmesini bekleyin. Afiyet olsun!

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et