Azerbaycan Ordusu Karabağ’da İlerlemeye Devam Ediyor!

Azerbaycan, stratejik tepeleri aldı: Ermeni askerleri mevzilerini bırakıp böyle kaçıyor

Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ın saldırılarıyla başlayan çatışmalarda Azerbaycan ordusu ilerlemeye devam ediyor.

Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarmak için Ermenistan ordusuna karşı yürüttüğü operasyon devam ederken, bazı Ermeni askerleri beyaz bayrak sallayarak teslim oldu.

Ermeni askerleri ise bu ilerleyişe karşı duramayarak mevzilerini terk edip kaçıyor.

Karabağ’da Ermenistan’ın tahrikiyle başlayan çatışmalar 6. gününü geride bıraktı. Azerbaycan ordusu, Ermeni birliklere ağır darbeler indirmeye devam etti. Cebrail-Fuzuli yönündeki yoğunlaşan çatışmalarda, Ermeni ordusunun direnişi kırıldı. Ermeni askerler mevzilerini bırakarak kaçtı.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Madagiz’de 6. Muhrip Alayı askerleri kaçarken kendi aralarında çatıştı. Ermeni silahlı kuvvetlerinin yüksek mevkilerdeki ana lojistik ve mühimmat depoları havaya uçuruldu. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, staretjik konumdaki bir çok tepenin ele geçirildiğini açıkladı.

Kadınlar taburu

Savunma Bakanlığı Basın Servisi Başkanı Albay Vagif Dargahli ise ağır kayıplar yaşayan düşmanın ciddi bir personel sıkıntısı ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Dargahli, “Asker genellikle savaşmayı reddediyor. Artan sayıdaki kayıplar ve yedek kuvvetlerin eksikliği, Ermenistan Savunma Bakanlığı’nı ülke kadınlarına başvurmaya zorladı. Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından çoktan bir kadın taburu kurulmuş ve şu anda kadrolaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

Toplama ordu

Erivan asker sıkıntısını gidermek için farklı ülkelerdeki Ermenileri savaşa çağırdı. İlk cevap Yunanistan’dan geldi. Atina’daki Ermenilerin kurduğu “Ermenistan Sosyal Kültür Merkezi” tarafından Yunanistan’da yaşayan Ermenilere yapılan gönüllü olarak “orduya katılın” çağrısı yapıldı. Bu çağrı üzerine 18-37 yaş arasında yaklaşık 600 kişi cepheye gitmek üzere başvuru yaptı.

Cephede kayıp yaşayan Ermenistan uluslararası insancıl hukuk norm ve ilkelerini ihlal etmeye devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerine top atışları yapan Ermeni silahlı kuvvetleri, şimdi de Goranboy, Tatar, Ağdam, Fuzuli ve Ağcabadi bölgelerinde enerji altyapısını sabote etti.

Adım adım ilerleme

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev de Azerbaycan askerlerinin çetin arazi şartları altında mücadelesine devam ettiğini söyledi. Hacıyev, şunları söyledi:

“Ermeniler işgal altındaki topraklarda 30 yıldır derin sur sistemleri kurdu. Bazı yerlerde bu surların derinliği 8-10 metreyi buluyor. Arazi de zor ve bildiğiniz gibi buralar çoğunlukla dağlık. Ancak bu zorluklara rağmen Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri adım adım ilerlemektedir.

Onlarla gurur duyuyoruz

Askerlerimiz, bazen ateş altında, sessizce düşmanın atış noktalarında ilerliyor. Ermenistan’ın uzun yıllar inşa ettiği sur sistemleri tahrip ediliyor. Şu anda Murov’da kar var, kış. Bu zorlu iklim koşullarında 3 bin 300-3 bin 500 metre rakımda askerlerimiz topraklarımız için yiğitçe savaşıyor, topraklarımızı özgürleştiriyor. Onlarla gurur duyuyoruz” açıklamalarında bulundu.

1.2 milyar dolar kaybettiler

Ekonomik Reformlar ve İletişim Merkezi (IITKM) icra direktörü Vüsal Gasimov, “İlk dört günde düşmana yapılan saldırılar sonucunda Ermenistan’ın 1,2 milyar doları aşan askeri teçhizat ve mühimmat imha edildi”. Bunlardan en önemlisi, yeniden inşası onlarca yıl sürecek olan tahrip olmuş askeri altyapıdır. Ermenistan’ın askeri kayıplarının mali kapasitesi, devlet bütçesindeki askeri harcamalarının iki katıdır. Aynı zamanda, ilk dört günde imha edilen askeri teçhizat ve mühimmatın maliyeti, Ermenistan’ın stratejik döviz rezervlerinin yarısına ve devlet bütçesinin üçte birine eşittir” dedi.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et