Az Bilinen Mükemmel Bir Western Filmi “A Fistfull Dynamite”

A Fistfull Dynamite filmi, “Yabandan Gelen Adam”, “Duck, You Sucker” gibi farklı isimleriyle de bilinir. Spagetti Western olarak adlandıran bu tür filmler, İtalyan yönetmenler tarafından 60’lı ve 70’li yıllarda çekilen küçük bütçeli Western filmlerine verilen bir isimdir. Filmin yönetmeni Sergio Leone, her ne kadar “Spagetti” falan deselerde, bence Western türünün en başarılı filmlerini çekmiştir. Bunlardan en bilinenleri ve babalarımızın en çok sevdiği “Dollar Üçlemesi” filmleridir.”Bir Avuç Dolar”, “Bir Kaç Dolar İçin” ve “İyi Kötü Çirkin” Sergio Leone’nin yönettiği başarılı Western örneklerindendir.

Ortadaki (Sergio Leone) film setinde.

Gelelim bizim az bilinen filmimiz A Fistfull Dynamite’ e. Meksika devriminin anlatıldığı filmimizde Juan (Rod Steiger) oğulları ile kurduğu bir soygun çetesinin başıdır. Kuzeyden gelen bir at arabasına binmesiyle beraber hikayemiz başlar. Bindiği arabada onu köylü olduğu için aşağılayan insanların arasındadır. Yakın çekimlerle söyledikleri aşağılayıcı sözlere vurgu yapılmış ve bu sahne, devrim isteyen halkın nasıl görüldüğüne dair göze sokulan bir sahne olmuştur. Yalnız az ileride başlarına geleceklerden habersiz olan bu grup, rahat konuşmalarına devam eder. Soyguncumuzun köyüne gelince at arabası sürücüsü ve silahlı olan herkes kurnazca öldürülür. At arabasındakiler soyulup, başlarının çaresine bakmaları için bırakılır. Bu soygun sonrasında uzaktan  gelen patlama seslerini duyarlar. Ailecek çaldıkları at arabasıyla  gittikleri yerde, İrlanda’dan Meksika devrimine katkıda bulunmak için gelmiş John’la (James Coborn) karşılaşırlar.

James Coborn

John bir patlayıcı uzmanıdır. Juan bunu farkedince onu, çocukken babasıyla gittiği içinde altın dolu olan Mesa Verde bankasını beraber soymak için ikna etmeye çalışır. İçerisinde çok hoşumuza gidecek sahnelerin bulunduğu filmde John ve Juan arasında geçen tatlı sert çekişmeler film boyunca devam eder. Devrim ile ilgili çeşitli görüşlerin öne sürüldüğü filmde Juan’ın devrime bakış açısı zamanla John’u da şekillendirecektir. 160 dakika boyunca kendini izlettiren filmimiz kesinlikle izlenmeye değer. Şüpheniz olmasın Sergio Leone’nin diğer filmleri kadar etkileyici ve öyküsü itibariyle içinde güzel bir dostluk barındıran sıkı bir filmdir.

A Fistful Dynamite

Devrim, Bir Akşam Yemeği Değildir.
Bir Edebi Olay Değildir.
Bir Resim ya da İşleme Değildir.
Zarafet ya da İncelikle Yapılamaz.
Devrim, Bir Şiddet Eylemidir.

MAO TSE-TUNG

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et