Auralı Migren Nedir?Migrenin Kaç Tipi Vardır? Migren Körlüğe Neden Olabilir Mi?

Auralı migrene geçici körlük de felç de yapabiliyor (Çikolata migreni tetikler mi?)

Migren ağrıları içerisinde en sık göürlen auralı ve aurasız migrendir. Aurasız migren baş ağrısıyla başlayıp baş ağrısıyla biter ancak auralı migrende baş ağrısı gelmeden önce bazı nörolojik belirtiler görülür. Bazı nadir görülen migren tiplerinde ise hasta felç ya da kör bile olabilir. Peki migreni neler tetikler, çikolata migreni tetikler mi? Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Mustafa Ertaş önemli bilgiler paylaştı.

MİGRENİN KAÇ TİPİ VAR?

MİGRENİN KAÇ TİPİ VAR?

En sık görülen auralı ve aurasız migren. Aurasız migren, migrenlilerin yüzde 80-90’ında gördüğümüz basit migren tipidir. Sadece baş ağrısıyla başlayıp baş ağrısı ile biter. Esneme, tatlı isteği gibi belirtilerle hastaların bir kısmı önceden ağrısının gelebileceğini anlayabilir.

AURALI MİGREN NEDİR?

AURALI MİGREN NEDİR?

Yüzde 10 ila 20 arasında değişen oranlarda ortaya çıkan bir migren tipidir. Auralı migrende baş ağrısı gelmeden önce bazı nörolojik belirtiler olur. Mesela birçoğu sağ ya da solu görememekten, ışık sapmalarından, karanlık noktalar gördüklerinden yakınır. Hasta parlak ışıklar, zikzak çizgiler gördüğünü ya da görmenin bulanıklaştığı söyler. Bazen bir gözü tamamen görmez. Bu problemler 5 dakika ile 1 saat arasında sürer, sonra baş ağrısı başlar. Auralı migrenin özel türleri var. Allah’tan bunlar çok seyrek görülür. Çünkü çok korkutucu.

NEDİR BUNLAR?

NEDİR BUNLAR?

Mesela 10 binde bir görülen bir migren türü var ki hasta önce felç olur. Kol ve bacağını hiç hareket ettiremez. Bu, yarım saat, 1 saat sürer ve hasta mucizevi biçimde düzelir. Peşinden baş ağrısı başlar. Bazen de hasta kör olur, bir süre sonra körlük düzelir ve sonra baş ağrısı gelir. Bu hastalar çoğu kez bir beyin kanaması ya da kalp krizi şüphesiyle hastaneye yatırılırlar. Auralı migren, ilaçla tedavi edilebilir.

FELÇ KALICI OLABİLİR Mİ?

FELÇ KALICI OLABİLİR Mİ?

Çok nadir böyle bir risk var. Çünkü bu tür nörolojik problemi olanlarda hastalığın tekrarlamasıyla beyin hücrelerinde bazen geri dönüşümü olmayan hasarlar oluşabiliyor. Bir kısmının beyinleri öyle duyarlı oluyor ki bu hastalar tokat atıldığında ya da kafasına top geldiğinde komaya girebiliyor. Hatta bu koma ölümcül olabiliyor. Bu gruptaki hastalar kafaya darbe yönünden çok dikkatli olmalı.

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANMAK TEHLİKELİ Mİ?

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANMAK TEHLİKELİ Mİ?

Auralı migren damar tıkanıklıkları için zemin hazırlar. Bu yüzden de bazı risk faktörlerinden uzak durmak gerekir. Auralı migreni olan kadın hastaların kesinlikle doğum kontrol hapı kullanmaması gerekir. Çünkü kalp krizi geçirme riskleri doğum kontrol hapıyla 10 kat artar. Auralı migreni olan biri sigara içerse damar tıkanıklığı riski artar, felç riskiyle karşı karşıya kalabilir. Sağlıklı beslenmeye de dikkat edilmeli.

ÇİKOLATA MİGRENİ TETİKLER Mİ?

ÇİKOLATA MİGRENİ TETİKLER Mİ?

İşte migren atağına yol açan tetikleyiciler…

SİGARA

SİGARA

Migren ağrısını getirebilir. Dumanına maruz kalmak bile atağa yol açabilir.

LODOS

LODOS

Migrenliler lodoslu havalarda dikkatli olmalı. Klima da tetikleyebilir.

MAYALI İÇECEKLER

MAYALI İÇECEKLER

Özellikle kırmızı şarap konusunda dikkatli olun.

AÇ KALMAK

AÇ KALMAK

Öğün atlamak ağrıyı davet eder.

KATKI MADDELERİ

KATKI MADDELERİ

Konserve gibi koruyucu madde içeren yiyecekler migreni tetikleyebilir. Bu konuda önemli olan hastanın deneyimi. ‘Ben beyaz peynir çok tüketirim ama hiç başım ağrımaz’ diyen birine bu yiyeceği kısıtlamanın bir anlamı yok. Ağrınız belirlediğiniz bir yiyecekten sonra geliyorsa o yiyeceği tüketmeyin. Size bir yiyecek sunulduğunda baş ağrınız çıkıyorsa bu yiyeceklerin migren yaptığından kuşkulanın ve bunları diyetinizden çıkarın.

KAHVE

KAHVE

İçeriğindeki kafein baş ağrısına iyi gelebilir ama aşırı tüketilirse tetikleyebilir de. Kafein içeren ilaçlar, kola da atağı artırabilir.

ÇİKOLATA

ÇİKOLATA

Hastaların önemli bir kısmı çikolatanın migren ağrısını getirdiğini söylüyor. İşin gerçeği şu: Migren ağrısı ortaya çıkmadan öncebazı hastalarda birtakım belirtiler ortaya çıkabilir. Bu dönem birkaç saatten bir güne kadar uzayabilir. İşte bu aralıkta kimi tatlı bir şey yeme ihtiyacı hisseder, kimi dikkatsizleşir, kimi esner…

Tatlı yeme ihtiyacını en kolay karşılayan şey çikolatadır. Bu insanların baş ağrıları çikolata yedikten sonra gelir. Halbuki o insan çikolata yemese de baş ağrısı gelecektir. Çünkü migren aslında başlamıştır.

AZ YA DA FAZLA UYKU

AZ YA DA FAZLA UYKU

Migrenli hasta her gün aynı saatte yatıp kalkmalı.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et