Atatürk’ün Ankara Gelişi 27 Aralık 1919 Günü

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 101. Yıl Dönümü

Osmanlı Devletinin topraklarının Avrupalı devletlerle paylaşılmaya başlamasından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş mücadelesinin merkezi olarak Ankara’yı seçti.

İşte Atatürk’ün Ankaraya Gelişi

Bu seçimin arkasında yüzlerce yıl öncesine dayanan geçmişte İslam coğrafyasından gelen bir geleneğinde etkisi vardı. Fütüvvet adı ile anılan bu gelenek Anadolu’ya Ahilik olarak geçmiş ve esnafların oluşturduğu dini ve mesleki bir birlikti.

Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi 27 Aralık 1919 Seğmen Alayı
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi 27 Aralık 1919 Seğmen Alayı

Ahiler Anadolu’da siyasi birliğin dağıldığı dönemlerde Ankara’ya sahip çıkmış ve askeri kolları olan Seğmenler şehri başarıyla korumuşlardır. Atatürk bu durumu şüphesiz ki biliyordu. Kurtuluş Mücadelesinin en önemli merkezi olan Ankara demir yolu ulaşımına sahip olması ve coğrafi konumu da bir diğer etkendi. 27 Aralık 1919’da Atatürk beraberinde ki Temsil Heyeti ile birlikle Dikmen sırtlarından Ankara’ya giriş yaptı.

Ankara

Ankara’nın Kurtuluş Mücadelesindeki Önemi

İlk Meclis Ankara

Atatürk ve Temsil Heyetini önlerinde yaya ve atlılardan oluşan seğmen alayının olduğu coşkulu bir kalabalık karşıladı. Seğmenler 700 yıl önce bu topraklara sahip çıkan ahilerin torunlarıydı. Mustafa Kemal arabasından indi, orada bulunan herkesin tek tek elini sıktı. İstanbul’da ki meclis işgal altındaydı. Yeni bir meclis kurmak amacıyla Ankara’ya gelen temsil heyeti kullanabilecekleri bir bina arıyordu.

Seğmenler Parkı Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi 27 Aralık 1919

Temsil heyetine, İttihat ve Terakki Partisinin bir kulüp binası olarak inşa ettirdiği fakat,1’inci dünya savaşı başlamasıyla tamamlanamamış bir bina gösterildi.Ankaralılar evlerinden getirdikleri kiremitlerle, halılarla ve sobalarla binayı kullanmaya hazır hale getirdiler. 23 Nisan 1920’ de Hacı Bayram-ı Veli Camisinde kılınan Cuma namazının ardından meclis çalışmaya başladı. Anadoluda ki işgalin kaldırılabilmesi için Türk Kurtuluş Savaşının hazırlıklarına başlandı. Zorlu zamanlar, savaşlar geçirildi. Çıkarılan Tekalif- i Milliye kanunuyla Anadolu’ dan gelen yardımlar cephelere buradan ulaştırıldı. Büyük Taarruz’un planları burada yapıldı. Cumhuriyet burada ilan edildi.

Ankara, tarih sahnesindeki önemini yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinde korudu ve daha önce başka uygarlıklar tarafından yapıldığı gibi, 13 Ekim 1923 tarihinde son kez başkent oldu.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et