Aşure Tarifi

Bereketin ve dayanışmanın sembolü olan ve buğdaydan, kuru incire kadar pek çok malzemeyle hazırlanan aşureyi paylaşmak adettendir. Biz de bu adete aşure tarifini paylaşalım istedik.

Damak tadınız ve sevdiğiniz kıvama göre; toz şekerin yanı sıra kullanacağınız su miktarını ayarlayabileceğiniz aşure tarifi, mutfağınızın dirlik ve bereketini arttırsın. Afiyetler olsun.

 
 

KAÇ KİŞİLİK

10 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

1.5 saat

PİŞİRME SÜRESİ

1.5 saat

 

Malzemeler

  • 500 gram

     

    buğday
  • 1 su bardağı

     

    kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı

     

    nohut
  • 1/2 su bardağı

     

    pirinç
  • 1 çay bardağı

     

    kuru üzüm
  • 10 adet

     

    kuru kayısı
  • 10 adet

     

    kuru incir
  • 1/2 su bardağı

     

    fındık
  • 1 adet

     

    orta boy elma
  • 1 adet

     

    orta boy portakal
  • 4 adet

     

    karanfil
  • 1,5 su bardağı

     

    toz şeker
  • 5 su bardağı

     

    sıcak su
  • 1 su bardağı

     

    süt

Servisi için:

  • 1 adet

     

    nar
  • 1/2 su bardağı

     

    ince çekilmiş ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı

     

    tarçın

 

Püf Noktası

Bakliyatları bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suda bekletmeniz pişirme süresini kısaltacaktır.Aşurenin renginin beyaz ve kıvamının berrak olması için pirinç ve bir miktar süt kullanıyoruz. Ayrıca aşurenin daha çabuk kıvam alması için de süt kullanımı işinizi kolaylaştıracaktır. Her ne kadar haşlama sularına bakliyatların besin değerleri geçmiş olsa da nohut ve fasulyenin haşlama suyunu süzdükten sonra aşure tenceresine aktarıyoruz. Buğdayı ayrıca haşlıyor ve suyunu süzmüyoruz.Aşurenin rengini karartacağı için inciri ayrı bir kapta haşladıktan sonra suyunu süzüyor, ceviz içini sadece servisinde kullanıyoruz.Kalan aşureyi sulanmaması ve daha uzun süre dayanması için buzdolabında muhafaza edin.

 

Pişirme Önerisi

Elma ve portakal kabuğunu (posa kısmını dağılacağı için kullanmıyoruz) arzuya göre aşure malzemesinin çeşitliliğini arttırmak ve hoş bir aroma vermesi adına kullanabilirsiniz.Aşure soğudukça ve bekledikçe daha da kıvamlanacaktır. Ancak ocaktan aldığınız aşurenin koyu olduğunu düşünüyorsanız kullanacağınız sıcak su miktarını arttırabilirsiniz.

 

Nasıl Yapılır?

  1. Bol suda yıkadığınız aşurelik buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerini yaklaşık üç parmak kalınlığında geçecek sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlamaya bırakın.

  2. Aynı şekilde ayrı ayrı tencerelere aldığınız yıkanmış nohut ve kuru fasulyeyi sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlayın.

  3. Bol suda yıkadığınız kuru kayısı ve kuru incirleri küçük küpler halinde doğradıktan sonra ayrı ayrı kaplarda su ilavesiyle 10 dakika kadar haşlayın.

  4. Sap kısımlarını ayıkladığınız kuru üzümlerini de ayrı bir kapta su ilavesiyle haşlayın.

  5. Elmayı dört eşit parçaya böldükten sonra çekirdekli kısımlarını çıkartın, kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.

  6. Bol suda yıkadığınız portakalı dilimlere ayırın. Posalı kısımlarını çok fazla kullanmadan kabuk kısımlarını elmalarla uyumlu olacak şekilde doğrayın.

  7. Suya nişastasını bırakmaya başlayan ve haşlandıkça açılmakta olan buğdayın pişme derecesini kontrol edin. Dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırın.

  8. Haşlanan nohut ve kuru fasulyeyi, haşlama suyunu süzdükten sonra buğdayın haşlanmakta olduğu tencereye aktarın.

  9. Aşurenin temel malzemeleri olan bakliyatlar sonunda aynı tencerede buluştu ve birlikte pişmeye devam edecek. Bu nedenle aşure tenceresine 5 su bardağı sıcak suyu aktarın.

  10. Kıvam, rengini bozmaması ve ilk diriliklerini atmaları için ayrı ayrı kaplarda kısa süre haşladığınız kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısının suyunu süzdükten sonra aşure tenceresine alın.

  11. Soğuk suda yıkayıp, suyunu süzdüğünüz pirinci, doğranmış elma ve portakal kabuklarını ilave edin. Aroma vermesi için karanfili ve aşureyi daha da zengin gösterecek fındığı ekleyin. Tüm malzemeyi aralarda karıştırarak 20 dakika kadar kaynatın.

  12. Soğuk durumda olan sütü kesilmemesi için aşure ile ılıştırdıktan sonra tencereye döküp, hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş katıp, karıştırma işlemini sürdürün.

  13. Dibinin tutmaması için aralarda sıkça karıştırdığınız aşureyi, şekerini de kattıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 30 dakika daha pişirin.

  14. Küçük bir tabağa aldığınız aşurenin tadına ve bakliyatların pişme derecesine baktıktan sonra ocaktan alın. Ilınması ve kıvam alması için bir kenarda bekletin.

  15. Süslemesi için; beyaz kısımlarını dikkatli bir şekilde alarak narı ayıklayın. Kuş üzümlerini ayıkladıktan sonra bol suda yıkayın, suyunu süzdürün.

  16. Servis kaselerine aldığınız aşureleri; nar taneleri, tarçın ve ince çekilmiş ceviz içi ile süsledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

 

Servis Önerisi

Aşureyi; rendelenmiş Hindistan cevizi, kuş üzümünün yanı sıra arzu ettiğiniz taze ve kuru meyvelerle süsledikten sonra servis edebilirsiniz. Dilerseniz fındık, ceviz veya bademin toz halini de kullanarak süslemenizi zenginleştirebilirsiniz.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et