Asgari Ücret 300 Dolarında Altına Düştü

Asgari ücret yıllar sonra ilk kez 300 doların altına düştü.

Uzun zamandır ilk kez 300 doların altına düşen asgari ücrete verilecek 2021 zam oranı, 15 Aralık’ta TİSK’te, 22 Aralık’ta ise TÜRKİŞ’te yapılacak toplantı ile belirlenecek.

Milyonlarca işçi ve işveren tarafından merakla beklenen 2021 yılı asgari ücreti, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında ikincisi 15 Aralık’ta TİSK’te, sonuncusu ise 22 Aralık’ta TÜRKİŞ’te yapılacak görüşmeler ile kesinleşiyor. Ocak ayında 392 dolar karşılığı 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücret değerinin döviz cinsinden değeri düşmeye devam ediyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, asgari ücret 2010 yılından bu yana ilk kez 300 doların altına inmiş oldu. Türkiye’de 300 doların altına inen asgari ücret ile AB ülkeleri arasındaki makas da iyice açılmış oldu. Avrupa’da şu an Türkiye’ye en yakın asgari ücret 371 dolar ile Bulgaristan. En yüksek asgari ücret ise 2 bin 548 dolar ile Lüksemburg’da uygulanıyor.

Kalori ihtiyacına göre hesaplanıyor

Türkiye’nin 2021’de büyümesini hızlandırma arayışında asgari ücret kritik bir rol oynayacak. Teknik olarak asgari ücretin belirlenmesinde TÜİK’in yaptığı ve genellikle üçüncü toplantıya sunulan bir işçinin kalori ihtiyacına bağlı olarak aylık geçim için yapması gereken harcama önemli rol oynuyor. TÜİK bu hesaplamayı, hafif, ota ve ağır işlerde çalışan bireylerin günlük kalori tüketimine bağlı olarak hesaplıyor. Hangi besin gruplarını baz aldığı açıklanmamakla birlikte genel olarak resmi bir nitelik taşıyor.

Türkiye Asgari Ücrete ilişkin ILO sözleşmesini imzalamadı. Bu sözleşme tek bir işçiyi değil ailenin de geçiminin dikkate alınmasını şart koşuyor.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et