Asbest Nedir?

Asbest Nedir? Nerelerde Kullanılır? Zararları Neler?

Bir mineral olan Asbest, ısı ve elektriği yalıtması, sürtünmeye ve asit’e dayanıklığı ile 1950’li yıllardan itibaren sihirli mineral olarak tanınmaya başlamıştır. Fakat insan sağlığına solunduğu takdirde büyük zararlara yol açtığı görülmüş ve bu madde kullanımı sınırlandırılmıştır. Başta akciğer hastalıkları, gırtlak kanseri gibi ağır hastalıklara kapı açan, lifli bir mineral olarak tanımlanan bu madde hala bir çok alanda kullanılmaktadır. Anadolu’da Ak toprak, Gök toprak ve Höllük gibi isimlerle bilinen bu madde bebeklerde pudra ve evlerde badana işlerinde de kullanılmaktadır. Bu mineral Anadolu’nun çoğu bölgesinde bulunur.

Asbest
Asbestli Toprak

Bu malzemenin bir çok türü bulunmaktadır. Otomobil, uçak sanayisi, çimento, kiremit, hatta kumaş yapımında bile kullanılabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, “kesin kanserojen” tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et