Arıcılık Nasıl Yapılır? Arıcılık İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?

Arıcılık Nasıl Yapılır?

Bulunduğunuz bölge veya yer arıcılık için çok uygun olduğunu gördünüz ve arıcılık yapmaya karar veriyorsunuz. Peki, Arıcılık Nasıl Yapılır? Sermaye Ne Kadardır?

Arıcılık
Arıcılık Nasıl Yapılır?

Arıcılığa başlamak için çevrenizde bulunan eski tip karakovan tarzı sepet kovanlar ile arı alarak başlayabilirsiniz. Bu şekilde aldığını sepet kovanı normal fenni kovana aktararak arı elde etmiş olursunuz. Böylelikle gelecek sezon için bu sepet kovan öyle kalır bundan arı oğulu çıkacağı buradan çıkan arı oğullarını yeni fenni kovanlara koyarak arılarınız olmuş olur.

Arı veya Arılık Sizin Arınızı Koyacağınız Yerden 5 km Uzaklıkta Olmalı

Bulunduğunuz yörede yada internette satılan paket arıcılık sistemi ile arı satanlardan arı alarak fenni kovana aktarıp arı edinebilirsiniz. Tabi bunların yanında en sağlıklı arıcılığa başlama yolu çevrenizdeki arıcıdan fenni arı kovanında bulunan arı almaktır. Mümkünse alacağınız arı veya arılık sizin arınızı koyacağınız yerden 5 km uzaklıkta olmalı ki arıyı getirdiğiniz zaman tekrar arılar eski yerine gitmesinler.

Başka bir arıcıdan kendi arılarından elde etmiş olduğu suni arı oğulları ile de arıcılığa başlayabilirsiniz. Bu amaçla ya fenni kovan bir arıcıya götürülerek ona tabii veya suni oğul koyması sağlanır, ya da Mayıs-Haziran ayında Ruşet kovan da arı satan yerlerden 4-6 çerçevelik bir aile alınabilir. Bunlarla damızlık elde edilebilmektedir. Tekniğine uygun şekilde bakım ve besleme yapılarak kuvvetlendirip bal derleyecek bir hale getirilebilmektedir.

Arıcılığa Az Sayıda Fakat Kuvvetli Arı Aileleri ile Başlamalıdır!

Fakat ilkbaharda Nisan sonundan evvel 6-7 çerçeveyi sarmış arı ve 3-4 çerçevede de yavrulu petekleri bulunan bir fenni kovan almak en sağlam bir yoldur. O yıl bal ve hatta doğal veya yapay oğul alınabilmektedir. Arıcılığa az sayıda fakat kuvvetli arı aileleri ile başlamalıdır.

Bu konuda basılmış kitaplar okumak ,eski fenni arıcılardan bilgi edinmek ve tecrübeleri arttırmak suretiyle arı sayısı çoğaltılabilmektedir. “Arı birden davar ondan ürer” ata sözü de bu konuda bir uyarıdır.

Arılık Kurulacak Yerde Sağlanması Gereken Koşullar Nelerdir?

Arılar mümkün olduğu kadar sessiz ve sakin yerlerde çalışmayı severler. Amatör olarak birkaç arı bulunduracaklar için pek önemi yoktur. Fakat ticari arıcılık yapacak olanların arılıklarını kurmadan önce aşağıdaki hususları göz önüne almalarında fayda vardır.
1- İşlek yol kenarlarına bırakılan arılar, gelip geçen vasıtalara çarparak ölebilirler.Mümkün olduğu kadar yollardan ve bilhassa ana yollardan 50-100- metre kadar uzak olmalıdır.Bu gibi işlek yolların sağ veya soluna bırakılmak gerektiğinde ,arılar yolun deniz kumluk gibi tarafına değil,asıl faydalanacakları arı merasının bulunduğu tarafa bırakılmalıdır ki , bal derlemeye gidecekleri sahaya uçmak için yolu geçmek mecburiyetinde kalmasınlar.
2- Sabah akşam büyük ve küçük baş hayvanların sürü ile devamlı gelip geçtikleri yol kenarlarında da arılık yapmamalıdır.
3- Suni petek imalathaneleri,Şeker fabrikaları,Şekerden imalat yapan yerler ile boya sanayii ,alüminyum tesisleri ve buna benzer asit ve benzeri maddelerle uğraşan ve imalat artıkları zehirli olan tesislere yakın olmamalıdır.
4- Mandıra artıklarının atıldığı,köy kasaba ve şehir kanalizasyonların açıktan geçtiği yerler uygun değildir.
5- Köy ara ve ana yolları ,düğün alayı ve traktörlerin geçtiği yerlerden uzak ya da en Az l50 cm metre yüksekliğindeki duvar arkasında olmalıdır.
6- Bölgede hakim rüzgarların estiği yerler varsa arılıklar bu devalı rüzgarların olmadığı kuytu yerlere kurulmalıdır.
7- Özel ve kapalı arılık yapmak isteyenler yön ve yüksekliği öyle ayarlamalıdırlar ki ,
arılar sabah güneşin doğuşundan itibaren kovanlar 3-4 saat güneş görmeli ve
ertesi güne kadar daha güneş görmemelidir.
8- Güney doğu ve Güneye bakan hafif meyilli ,su tutmayan yamaçlar,gölgelik yapan ağaçlar ,asmalar bulunan ,önü en az 4 metre açık olan yerler büyük çapta arılık kurmak isteyenler için idealdir.
9-Şüphesiz arılık yapılan bölgede çevrenin iklim ve flora durumu da göz önüne alınmalıdır. Yılın her mevsiminde çiçek açan arı merası olmalıdır. Bu koşullar sabit arıcılık yapılan bölge için önemlidir.Gezginci arıcılık yapacakları için pek çoğu gerekmeyebilir.
10- Arılık yerini seçerken ,çevrede bulunan arı sayısını da göz önüne almalıdır. 3.km yarı çapındaki bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla bulunmaması da şayanı arzudur. Ancak çevrede Balsıra ve balsama salgılayan ağaçlar çok ise kovan sayısının hiçbir önemi yoktur.

ARILIK KURULACAK YERDE ARANACAK KOŞULLAR

Arıcılık için gerekli  malzemeler nelerdir ?

Kovan: Arıcılık olarak temel gereksinim kovanlardır. Her kovan arıcılık için uygun değildir. Kovan tedarik ederken; daha önce arıcılık yapmış kişilerin kovanlarını alabilirsiniz. Kovanlar faal olarak arıcılık yapan kişilerin kovan aldıkları yerlerden alınabilir. Ayrıca tarım ve kredi kooperatiflerine başvurarak arıcılık şartlarına uygun olarak üretilmiş kovanları alabilirsiniz.

Arıcılık için gerekli  malzemeler nelerdir ?

Petek: Kovanın yanında arıların bal yapabilmeleri için gerekli olan petekleri tedarik etmelisiniz. Alacağınız petekler mutlaka ekolojik olarak kalıcı olmayan bal mumu petekleri olmalıdır. Kalıcı olan balmumlarından tercih edeceğiniz peteklerden süzeceğiniz bal laboratuvar ortamında kontrol edilmeli ve balda kalıntıların olup olmadığı test edilmelidir.

Koruyucu elbiseler; ülkemizde genelde dikkat edilmeyen güvenlik önlemdir. Koruyucu elbise ve koruyucu başlık arıcılık malzemeleri satılan güvenilir yerlerden alınmalıdır.

Duman Körüğü; bir çok yerde satılan ve haşerelere karşı da kullanılan bir gereçtir. Her hırdavatçıda bulunabilir.

Diğer Malzemeler: Teknik olarak fırça, sır tarağı, duman körüğü, sağım makinesi, çerçeve tutucu maşa gibi bir takım malzemelere de ihtiyacınız olacaktır. Arıcılık işine karar verdiğinizde tüm bunları arı malzemeleri satan mağazalardan alabilirsiniz. Mağaza yetkilisi ihtiyaç duyacağınız gereçleri size sıralayacaktır.

Kaliteli arı ırkı nasıl temin edilebilir ?

Kaliteli arı ırkı nasıl temin edilebilir ?

Arıcılıkta arı ırkı çok önemlidir. Bazı arı ırklarının verimi daha yüksek olduğu için arı alımı ve tercihi yapılırken kaliteli ve verimi yüksek olan arı ırkı temin edilmelidir. Arı ırkı temini, daha önce arıcılık yapmış kişilerden, arı ırkı yetiştirip satan arıcılardan ve tarım ve kredi kooperatiflerininanlaşmalı olduğu arıcılardan alabilirler.

Arı yönetimini nasıl öğrenebilirim?

Arı yönetimini nasıl öğrenebilirim?

Arı yönetimi için halk eğitim ve işkur kurslarından faydalanabilirsiniz

Arıcılıkta, iyi yönetilmiş bir arı ırkı verimi % 70 lere kadar artırmaktadır. Bu nedenle arı yönetimi çok önemlidir. Arı yönetimini öğrenebilmek ve iyi bir arıcı olmak için bir süre arıcılık yapan birinin yanında bir nevi staj yapmak gibi arı yönetimi öğrenilmelidir. Arıcıların dışında; Türkiye Arıcılar Birliği kurumu yılın belirli dönemlerinde arıcılık yapan kişilere ve arıcılığa yeni başlayacak olanlar için arıcılık eğitimi vermektedir. Bu kurumun verdiği arıcılık eğitimi ve kaliteli bal üretilmesi ile ilgili eğitimlere katılarak arı yönetimi hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Arıcılık yaparken nelere dikkat etmeliyim ?

Arıcılık yaparken nelere dikkat etmeliyim ?

Gerekli malzemeler nelerdir?

Arı satın alındıktan sonra, kovanlar içine yerleştirilmesi süreci çok sessiz bir şekilde ve kısa süre de gerçekleştirilmelidir.

Bal sağımı yapılırken dikkat edilmeli ve bal kalitesini düşürecek maddelerin bala bulaşması önlenmelidir.

Bal kalitesi için ekolojik olarak kalıcı olmayan bal mumu ve cam çerçeve petekler kullanılmalıdır.

Ana arı, düzenli bir şekilde değiştirilmeli ve kovan içindeki arı sürüsünün verimi korunmalıdır.

Arı kovanlarını gürültüden uzak, doğal koşulların oluştuğu alanlarda muhafaza etmeli ve bal kalitesini yüksek tutmalısınız.

Peki arıcılık yapmak için gerekli olan sermaye ne kadardır?

  • Arıcılık yapmak için gerekli olan kovanların tanesi özelliğine göre 70 TL ile 120 TL arasında değişmektedir. Türkiye Arıcılar Birliği yeni başlayan arıcılar için ideal kovan sayısının 5 olduğunu belirtiyor. Ancak yeni başlayan her arıcı genelde 10 kovan ile başlıyor.
  •  10 çerçevelik 10 adet kovan için gerekli sermaye ortalama 1000 TL oluyor. Kovan içlerine konulacak olan petek çerçeveleri bal mumları ile birlikte tanesi  15 TL dır. 10 kovan için gerekli 100 çerçeve ortalama, 1500 TL dır. Bir kovan için gerekli olan arı ailesi kraliçe arı ile birlikte ortalama 200 TL dir.
  • 10 kovan için 2000 TL gereklidir. Bunların dışında nakliye edilmesi muhafaza koşullarının sağlanması içinde 500 TL gideriniz olacaktır. Arıcılık yapmak için toplamda, 5000 TL gibi bir sermaye gereklidir.
  • Üreteceğiniz organik ve kaliteli balın kilosunu 60 ile 100 TL arasında satacağınızı da hesapladığınızda kısa sürede kendini amorti eden bir iş kolu olduğunu göreceksiniz.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et