Arabada Yanan Arıza ve İkaz Lambalarının Anlamları

Araç İkaz- Uyarı – Arıza – İşaret Lambalarının Anlamı Nedir?

Arabada Hangi İkaz Lambası Hangi Anlama Geliyor? Arabada Yanan İkaz Lambalarının Anlamları ve Önemi Nedir? Araç İkaz – Uyarı Lambaları Neden Yanar?, Araç Gösterge Panelinde Yanan Uyarı İşaretlerinin Anlamı Nedir?, Arabada Yanan Arıza İşaretinin Anlamı Nedir?, Aracınızda Yanan İkaz Lambaları ve Anlamlarını sizler için derledik. Otomobilde yanan ikaz lambaları ne anlama gelir? Arabada Yanan İkaz – Uyarı – Arıza İşaretlerinin anlamları Dacia, Opel, Mercedes, Volkswagen, Volvo, Fiat, Hyundai, Ford, Citroen, Honda, BMW, Dacia, Toyota ve Nissan gibi tüm marka ve modeller için geçerlidir.

Araç Uyarı ve İkaz Lambalarının Anlamları - Hangi Arıza Lambası Ne Anlama Geliypr ?
Araç Uyarı ve İkaz Lambalarının Anlamları – Hangi Arıza Lambası Ne Anlama Geliyor ?

Aracınızda gösterge panelinde yer alan bazı işaretler kontağa anahtarı taktığınızda yanar ve kaybolur. Fakat bu işaretler bir yolculuk esnasında birden yanmaya başlarsa işte o zaman can sıkıcı olmaya başlarlar. Öncelikle hiç bir şekilde panik yapmayın adı üstünde uyarı ve ikaz lambası ve aracınız büyük bir ihtimalle yola devam etmekte sıkıntı çekmeyecektir.

Araç Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları – Araç İkaz Lambaları – Araç Uyarı Lambaları – Araç Arıza Lambaları

Bu işaretler servise gidildiğinde tamirciye bakım elamanına önce ne ile ilgilenmesi gerektiğini söyler. Araçlarda yanan ikaz ve uyarı lambaları tüm araçlarda hatta uluslararası geçerliliğe sahip işaretlerdir. Bu yüzden hafif tasarım değişiklikleri ile farklı marka araçlarda farklı şekillerde kullanılmaktadır. Fakat uyarı ve ikaz lambaları temel bir tasarıma sahiptir. Şimdi arabalarda kullanılan ve belirli anlamlara gelen uyarı, ikaz ve arıza lambalarının anlamlarına bakalım. Yani otomobilde yanan arıza işaretlerinin anlamları nelerdir beraber inceleyelim.

Arabada Yanan İkaz – Uyarı – Arıza İşaretlerinin Anlamları

Yazımızda Aracınızın Gösterge Panelinde Yanan Uyarı ve İkaz Lambalarını Önem Sırasına Göre Derledik…

Araç İkaz ve Uyarı Lambaları ve Anlamları
Araç İkaz ve Uyarı Lambaları ve Anlamları

1- Motor Arıza Lambası – Motor İkaz Lambası

Motor Arızası İkaz Lambası
Motor Arızası İkaz Lambası

Araç gösterge panelinde çıkan bu uyarı lambası motorda yaşanan bir arızaya işaret etmektedir. Vantilatör kayışının kopması, yakıtın düzgün ulaşmaması, karbüratörün ve bunun gibi arızalara işaret eder. Fakat eğer bu işaret yanıyorsa en yakın servise gitmeniz önerilir.

2- Hararet Uyarı Işığı İkaz Lambası

Hararet Uyarı Lambası İkaz Lambası
Hararet Uyarı Lambası- Hararet İkaz Lambası

Hararet ışığı motor sıcaklığının 90 derece veya daha üzeri olduğu durumlarda yanmaya başlar. Belkide en önemli göstergelerden birisi hararet uyarı lambasıdır diyebiliriz. Böyle bir durumda aracınızı sağa çekin ve motor soğuyana kadar bekleyin. Araca su ilave etmek veya bunun gibi girşimlerde kesinlikle bulunmayın. Bu durum motoru yakmanız ve bir daha çalıştıramamanızla sonuçlanabilecek bir duruma düşebilirsiniz.

3- Araç Egzoz Sistemi Uyarı- İkaz Lambası

egzoz-Uyarı-Lambası-Egzoz-Emisyon-Kontrol-İkaz-Lambası
Egzoz Uyarı Lambası – Egzoz Emisyon Kontrol İkaz Lambası

Bu ikaz lambası çıktığında bir hoppala deseniz iyi olur. Çünkü bu işaret egzoz sisteminde bir arıza var demektir ve egzoz emisyon sistemine zarar verir. Ayrıca motoru zorlamanıza neden olarak başka arızalar çıkarabileceği gibi motor sağlıklı bir şekilde çalışamaz. Aracınızı servise götürmeniz tüm uyarı işaretlerinde olduğu gibi bunda da önerilir. Fakat eğer yola devam etmeniz gerekiyorsa ışık sürekli mi yanıyor yoksa yanıp yanıp sönüyor mu bir bakın. Eğer yanıp yanıp sönüyorsa devam edin. Direkt olarak hiç sönmeden yanıyorsa geç olmadan servise götürmeniz de fayda vardır. Çünkü motor gücünüz gittikçe azalacak ve artık yola devam etmeniz imkansız hale gelecektir.

4- Yağ Arıza Lambası – Yağ Uyarı- İkaz Lambası

Yağ Arıza Lambası - Yağ Uyarı Lambası - Yağ İkaz Lambası
Yağ Arıza Lambası – Yağ Uyarı Lambası – Yağ İkaz Lambası

Yukarıda görmüş olduğunuz işaret arabanızda yağ ile ilgili bir sorun olduğuna işaret etmektedir. Bununla birlikte belkide en gıcık işaretlerden biridir. Çünkü yağ arıza uyarı ve ikaz lambası ile oldukça sık karşılaşılır. Bazen gereksiz masraf yapmanıza bile neden olurlar. Tabi ki motorun yağı her şeyidir ve çok önemli vesaire… ama bütün bu uyarı ve ikaz lambası işaretlerinin elektronik bazı aksaklıklardan kaynaklanabileceğini de unutmamak gerekmektedir. Örneğin serviste bakım km’si ayarlanmamış bir araç bakım görmüşse bile bu uarı ikaz işareti yanabilir. Konumuza dönersek, yağ arıza ikaz ve uyarı lambası yanıyorsa önünüzde kontrol etmeniz gereken bir çok şey vardır. Yağ Miktarı, Yağ Filtresi, Yağ Basıncı, Yağ Sıcaklığı ve bunun gibi… Motor basıncı çok düşük olduğunda yağ lambası, yanar ya da yanıp söner. İlk olarak aracı yüksek devirde kullanmamanız önerilir. Bu halde en yakın oto tamircisine yada servise gitmeniz gerekir.

5- Araç Lastik Basıncı Uyarı Lambası – Araç Lastik Basıncı İkaz Lambası

Araç Lastik Basıncı Uyarısı - Araç Lastik Basıncı İkaz Lambası
Araç Lastik Basıncı Uyarısı – Araç Lastik Basıncı İkaz Lambası

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi arabamızda bulunan arıza- uyarı- ikaz işaretleri hemen hemen aynıdır. Yukarıda bulunan görselde iki farklı uyarı işaretini görmektesiniz. Sağda ki daha ayrıntılı ve hangi lastik olduğunu gösterirken, soldaki hangi lastik ile ilgili uyarı verdiğini belirtmez hepsini kontrol etmeniz gerekmektedir. Tabi sağ da ki ikaz lambası daha yeni model araçlarda bulunur. Eğer bu ikaz lambasını görüyorsanız lastik basıncınız oldukça düşmüş demektir. En yakın benzinliğe çekip lastiklerinizi kontrol etmeniz gerekmektedir. Birde eğer sürekli bir lastiğiniz iniyorsa muhtemelen ya bir çivi girmiştir yada lastiğinizin sibobu bozuktur. Hava kaçırıyordu vs.. kısacası en masum uyarı ikaz lambası işaretlerindendir diyebiliriz.

6- Akü Uyarı İkaz Lambası – Akü Lambası

Akü Uyarı İkaz Lambası - Akü Lambası
Akü Uyarı İkaz Lambası – Akü Lambası

Aklınıza ilk olarak aha aküyü çalmışlar gibi bir şey gelmesin bu işaret yanıyorsa akünün ömrü dolmak üzeredir yada bağlantı problemi alabilir. Fakat büyük ihtimalle bu işaret size yeni bir masrafın kapısını aralıyor. Çünkü bir akü 350-400 TL arasında ve değişmesi masraflı bir şey. Bu uyarı işaretini gördüğünüzde İnci Akü, Mutlu Akü, Yiğit Akü ve Varta gibi akü markalarını araştırmanız önerilerimiz arasındadır. Tabi aracınızı çalıştıramazsanız sakın yokuş aşağı vurdurayım demeyin yeni araçlarda büyük hasarlar meydana getirmektedir. Akü ara kablosu ile kolayca çözülebilir ve bir servise yada akücüye kadar gidebilirsiniz.

7- Airbag Uyarı İkaz Lambası ya da Hava Yastığı Arıza Uyarı Lambası

Airbag Arıza Işığı İkaz Lambası Uyarı Işığı Hava Yastığı Uyarı ışığı
Airbag Arıza Işığı İkaz Lambası Uyarı Işığı Hava Yastığı Uyarı ışığı

Kimileri direkt olarak ingilizce ismi Airbag diye telaffuz ederken kimileri de hava yastığı demeyi daha uygun bulur. Eğer aracınızda bu ikaz lambasını görüyorsanız büyük ihtimalle airbag yada hava yastığınızda temas yada bağlantı sorunu vardır. Zaten airbag nasıl bozulur diye düşünmüşsünüzdür. Korkmayın bir oto elektirik ustası bu problemi kolayllıkla koltuğun altında bulunan yada aracın göğsünde bulunan kabloları kontrol ederek çözebilir. Fakat başka problemlerde bulunabilir tabi ki aracın modeline ve türüne göre değişebilir. Bazı araçlarda bazı problemlere sık rastlanırken bazı araçlarda hava yastığı yada airbag hiç sorun çıkarmayabilir.

8- Dizel Isıtma Lambası – Dizel Isıtma Uyarı İkaz Lambası

Dizel-Isıtma-Lambası-Dizel-Isıtma-Arıza-Uyarı-ve-İkaz-Lambası
Dizel-Isıtma-Lambası-Dizel-Isıtma-Arıza-Uyarı-ve-İkaz-Lambası

Spagettiye benzeyen bu ikaz lambasını gördüğünüzde dizel aracınızın yakıt ısıtmasından tutunda egzozuna kadar bir sorun olabilir demektir. Isıtma bujisinde sorun olduğunu da belirten bu ikaz lambası aracın türüne göre farklı problemlerin işareti olabilir. Örneğin Türkiye’de oldukça sık kullanılan FIAT Doblo, Citroen Nemo gibi ticari araçlarda genelde bu sorun ısıtma bujisinden kaynaklanır. Araçta bulunan diğer uyarı ve ikaz lambalarında olduğu gibi bundada bir servise gitmenizde fayda var. Fakat bildiğiniz tanıdığınız bir yere götürün malum ortalıkta dürüst esnaf bulmak oldukça güç olabilmektedir. Hele de konu ile ilgili bilgi sahibi değilseniz cebinizden fazladan para çıkabilmektedir.

9- Cam Suyu İkaz – Cam Suyu Uyarı Lambası

Cam Suyu Uyarı Lambası - Cam Suyu İkaz Lambası
Cam Suyu Uyarı Lambası – Cam Suyu İkaz Lambası

Biraz garip bir uyarı ışığı olsada anlatmak istediği sadece biraz suya ihtiyacı olduğudur. Aracınızın cam suyu özellikle yağmur sonrası çok önemlidir. Çünkü diğer araçlardan sıçrayan çamurlu suyu sürekli temizlemeniz gerekmektedir. Yazın sadece su yeterli olabilirken kışın ise antifreeze’li cam suyu kullanmak hayati önem taşır. Cam suyunuz olmayınca kirli bir camdan nasıl yolunuzu iyi görebilirsiniz ki…

10 – Emniyet Kemeri Uyarı Lambası – Emniyet Kemeri İkaz Işığı

Emniyet Kemeri Uyarı Lambası - Işığı - İkaz Lambası
Emniyet Kemeri Uyarı Lambası – Işığı – İkaz Lambası

Bazı sürücüler tarafından önemsenmese de emniyet kemeri ışığı oldukça önemlidir. Bu uyarı hatta bazı aparatlar ile söndürülmeye ve sesli uyarılar kapatılmaya çalışılmaktadır. Ama hayatınızla ilgili belkide en önemli işaretlerden birisidir. Emniyet Kemeri uyarı ışığını bilindiği için yazımızın son kısmına aldık.

11- Arabalarda Bulunan Diğer İkaz ve Arıza Lambaları

El Freni İkaz Lambası

Yazımızın sonuna gelirken bazı bilinen uyarı ve ikaz lambalarını yazımıza dahil etmedik. Örneğin el freni, dörtlü sinyaller, sis farı, uzun farlar, kısa farlar ve cam ısıtma lambaları gibi basit işaretler yerine sadece en az bilinen ikaz ve uyarı lambalarını derledik. Yolculuk esnasında karşılaştığınız zaman ne anlama geldiği konusunda kısa ve öz fikir sahibi olmanızı istedik. Güvenli sürüşler dileriz.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et