Almanya İşsiz ve Esnafına Bakın Nasıl Yardım Yapıyor

Almanya’da işsizlere ve iş yeri kapananlara devlet nasıl para yağdırıyor?

 Belemir Çelebi, Almanya’da korona döneminde daha da artış yaşanan işsizlere yönelik devlet yardımlarını kaleme aldı. Özellikle Almanya bizi kıskanıyor diyenler mutlaka bu haberi okumalı.

İşte Belemir Çelebi’nin Medyafaresi.com’da yayınlanan o yazısı:

Türkiye’nin bir senedir para kazanamayan müzisyenlere 1000 TL para yardımı yapacağını duyunca hem üzüldüm, hem güldüm. Çünkü diyecek bir şey bulamadım.

Almanya’da yaşayan biri olarak halime tekrar tekrar şükür ettim.

Pandemi sebebiyle Almanya’nın yaptığı yardımların haddi hesabı yok. Saymaya başlasam say say bitmez.

Şöyle düşünün, normalde zaten aylık verdiği çocuk parasının yanına, okulların kapanmasıyla evde daha çok zaman geçirdiler diye, çocuk başı 300 Euro ek para ödediler hediye olarak. 

Artı olarak kapanma sebebiyle çalışamayan öğrencilere 500 Euro’ya kadar ek para ödediler. İş yeri sahiplerine yapılan kira yardımlarından bahsetmiyorum bile. Hatta ikinci dalga nedeniyle kapanan iş yerlerine, 2019 yılını baz alarak, gelirlerinin Yüzde 87’sini ödediler, şirketleri iflastan kurtarmak için. 

Saymaya devam edebilirim ama, 1000 Tl’yi büyük gururla yardım olarak dağıtan bir devleti, sosyal güvencesi en üst düzeyde olan Almanya ile kıyaslamak imkansız.

Yardım paketinin 1000 TL olduğunu açıklamaya utanmaları gerekirken, çok büyük yardımmış gibi lanse ettiler. Sonra Almanya’ya bakıyorum ve Türkiye’de yapılanlara söyleyecek bir şey bulamıyorum. 

Düşünün ki, Almanya’da işsizsiniz ve devlet size bakıyor. Şöyle ki, devlete işsizim diye kayıt olduğunuzda, işsiz olduğunuz süre boyunca aylık maaş gibi para alıyorsunuz.

Devlet ev kiranızın tümünü ödüyor. Ya sizin hesabınıza yolluyor ya da direkt ev sahibinize gönderiyor.

Artı olarak sağlık sigortanızı ödüyor. Böylelikle istediğiniz gibi doktorlara gidebiliyorsunuz. Zaten kanunen sigorta zorunluluğu olan bir ülke Almanya.

Ek olarak yetişkinlere 434 Euro aylık para veriyor. Bu parayla ne yaptığınız size kalmış ama aylık elektrik, telefon ve internet gibi faturalarınızı ödemek zorundasınız. Kalan parayla da mutfak masraflarınızı karşılayabiliyorsunuz. 

Siz işsiz olarak evde otururken devlet sizin kiranızı ve sağlık sigortanızı ödüyor ve aç kalmayın diye cebinize para koyuyor. Çocuklarınız varsa, aylık çocuk parası da alıyorsunuz. Yani Almanya’da kimse aç kalmıyor. 

Tabii devlet bu kadar yardımı yaparken, sizin iş aradığınızı da görmek istiyor. Her ay bir kere randevu yollayıp sizi çağırıyorlar, iş arama çabanızı ve gönderdiğiniz Cv’leri görmek için. İş aramak istemeyenleri bazen mecburi işlere gönderiyorlar haklı olarak, çünkü devletin bu yardımlarını suistimal eden çok insan var. 

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et