Adalar’da Atlı Fayton Zulmü Devam Ediyor…

İstanbul Adalarda Atlı Faytonlar’da Zulüm Sürüyor!

İstanbul’da Adalar vazgeçilmez ziyaret noktalarından birisidir. Fakat Adalar’da Atlı Faytonların kullanılması, atların işkence çekerek ölmesine neden oluyor. Ne yazık ki Faytonlara koşulan atlar ilgisizlik, besinsizlik, susuzluk ve kötü muameleden ölüyorlar. Bu işkencenin bitmesi için hayvan severler ve duyarlı insanlar tarafından protestolar yapılsa da şimdiye kadar bu konu ile ilgili hiç bir adım atılmadı. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün “Atlı Faytonları” Kaldırdığı ile ilgili yalan bir haber üzerine açıklama yapan Adalar Belediyesi, İstanbul’da Atlı Faytonlar ile ilgili yetkinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı UKOME’de olduğunu açıkladı. 23 Haziran’da ikinci kez büyükşehir belediye başkanı olan Ekrem İmamoğlu’un bu konu ile ilgili bir projesi ise henüz söz konusu değil. Adalar Belediyesinde de Faytonların kaldırılmasına yönelik hiç bir çalışma yada farkındalık yaratma çabası mevcut değil.

İstanbul Adalar Atlı faytonlar

Neden Atlı Fayton Zulümdür ?

Yazarlarımızdan Rümeysa Torlak Atlı Faytonları Neden Zulüm Olduğunu Anlattı;

Bu Zulme Ortak Olma! Atlı Fayton Kullanma!

Her canlının doğuştan sahip olduğu en temel hak özgürce yaşama hakkıdır. Ve hiç birimizin bu hakkı gasp etme yetkisine yok!

Atlar sonu hep aynı olan ağrılı ve acılı bir ölüme mahkûm ediliyorlar. Doğal olmayan bir şekilde yaşamını yitiren atların yerine köle pazarına getirilir gibi hemen başka atlar getiriliyor. Peki bu cinayetlerin sorumluları kimler?

2019 yılında henüz tekerlek icat olunmamış gibi davranmak neden? Bunca alternatif varken neden hala zulüm? Hiçbir canlı bizlerin manasız keyif düşkünlüğüne kurban gitmek zorunda değil.

Atların Ömrü 20 Yıl, Fayton Atlarının İse 2 Yıl!

Atların ömrü 20 sene, ancak bu ağır sömürü çarkının içinde ancak 2 yıl yaşayabiliyorlar….

Ne yazık ki bazı sivil toplum kuruluşları, fayton zulmüne 150 yıllık kültürümüz diyerek sahip çıkmaktadır. Peki Yılda 400 atın yaşamını kaybettiği bir o kadarının da bakımsızlık ve tedavi göremediği için yaşamını yitirdiği zulüm, sömürü ve ölüm çarkına kültür denilebilir mi ?

Bu zulmün hiçbir açıklaması, bahanesi yok. Atlı Fayton kullanma, bu zulme ortak olma!

Rümeysa Torlak
Atlı Faytonlar Adalar
Atlı Faytonlar Adalar

“Atlara İyi Bakılması Çözüm Değildir”

Cumhuriyet Gazetesinden Zülal Kalkandelen ise Atlı Faytonlarda her yıl 400 atın can verdiğini ve sürekli olarak yeni atların gelerek onlarında işkence gördüğünü bir yazısında şöyle bahşetmiş;

Duyarlı canlıların köleleştirilmesine karşıyız ve bu işkencenin hemen sona ermesini istiyoruz. Çünkü atlar da insan gibi merkezi sinir sistemine sahip olduğundan acıyı ve sevinci insan gibi hisseder, bilinç sahibidir ve köle olmayı arzulamaz.

Zülal Kalkandelen
iSTANBUL Adalar Atlı Faytonlar zulmü
Adalar Atlı Faytonlar zulmü

Aynı yazar yapılması gerekenleri ise şöyle sıralamıştır;

Yapılması gereken, atlara daha iyi bakılması ya da koşulların iyileştirilerek atlı faytonların korunması değildir. “İnsani sömürü” diye bir şey yoktur; sömürünün her türü reddedilmelidir. Atların “binek hayvanı” olduğuna dair düşünce, insanların hayvanları kullanmak için uydurduğu bir bahanedir. Hayvanların, bu dünyada varoluş nedeni, insanlara hizmet değildir. İnsanlar, onları kendi amaçları için kullanabilmek amacıyla evcilleştirmese, hepsi doğada özgürce yaşayacaktı. Diyelim ki bir fabrikanın uzun zamandır ürettiği ürün nedeniyle işçiler zehirlenip yaşamını yitiriyor ama o ürünün sömürüsüz yeni bir alternatifi de var. Böyle bir durumda, “Biz o eski ürüne alıştık; koşullar biraz iyileştirilirse daha az işçi ölür, ne yapalım…” der misiniz? Demezsiniz; sömürüsüz alternatifi kullanırsınız. Bir yerde zulüm varsa, zulme maruz kalan canlar arasında fark yoktur; insanın ve atın hayatı eşit değerde ve önceliklidir.

Zülal Kalkandelen

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et