Latmos Kayalıkları 8 Bin Yıllık Tarih…

Latmos Kayalıkları Tarihi

Televizyonda izlediğim bir programda dikkatimi çekiverdi Latmos Kayalıkları. 8 bin yıl önce çizilen kaya resimleri çobanlar tarafından keşfedilmiş ve Alman bir arkeolog ( Dr. Anneliese Peschlow) bu resimleri araştırmaya gelmiş. Aydın ve Muğla arasında bulunan ve günümüzde Beşparmak Dağları olarak adlandırılan bu bölgedeki önemli eserler arasında kaya resimleri ve yerleşim kalıntıları. Dileriz ki bu yer en kısa zamanda UNESCO’nun Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi’ne girsin. Bu alan korunmazsa çok kısa bir sürede “Ali, Ayşe’yi seviyor” tarzında abudik yazılarla bu şahane kayalıkların göz göre göre imha edilmesi kaçınılmaz.

Latmos Kayalıkları
Latmos Kayalıkları

Sabun ve mazotla binlerce yıllık resimleri silmeye çalışanlara siz ne dersiniz bilmiyorum ama biz en hafif tabirle kültürsüz ve cahil insanlar olarak tanımlıyoruz pharmacie de viagra.

Latmos Kayalıkları
Latmos Kayalıkları

Eşsiz kaya oluşumları, şahane Fıstık Çamı Ormanları, sizi zamanın ötesine taşıyan mağaralar ve mağara resimleri görülmeye değer. Eğer böyle bir yer Amerika’da keşfedilseydi derhal koruma altına alınır ve Millî Park ilan edilirdi. Bunun bir örneğini 1929 yılında “Millî Anıt” ilan edilen Arches Millî Parkı’nda görebiliriz. Latmos’un Arches Millî Parkı’ndan farkı nedir? Neden insanlar orada isimlerini kayalıklara kazımazlar veya çamaşır suyu veya mazotla çeşitli tarihî resimleri silmeye çalışmazlar? Latmos hakkında daha detaylı bilgileri internetten edinebilir, oraya kültürel bir gezi düzenleyebilir, fotoğraflarını çekebilir ve öğrendiklerinizi etrafınıza yayabilirsiniz. Kültürel açıdan bireylerin de üstüne birçok görev düşmektedir. Söz konusu kültürel miras ise buna herkes sahip çıkmalıdır.

Latmos Kayalıkları
Latmos Kayalıkları
latmos kayalıkları
latmos kayalıkları

Kaynak

Arkeoloji Haber

Arkeofili

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et