Latmos Kayalıkları Tarihi
Televizyonda izlediğim bir programda dikkatimi çekiverdi Latmos Kayalıkları. 8 bin yıl önce çizilen kaya resimleri çobanlar tarafından keşfedilmiş ve Alman bir arkeolog ( Dr. Anneliese Peschlow) bu resimleri araştırmaya gelmiş. Aydın ve Muğla arasında bulunan ve günümüzde Beşparmak Dağları olarak adlandırılan bu bölgedeki önemli eserler arasında kaya resimleri ve yerleşim kalıntıları. Dileriz ki bu yer en kısa zamanda UNESCO’nun Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi’ne girsin. Bu alan korunmazsa çok kısa bir sürede “Ali, Ayşe’yi seviyor” tarzında abudik yazılarla bu şahane kayalıkların göz göre göre imha edilmesi kaçınılmaz.

Sabun ve mazotla binlerce yıllık resimleri silmeye çalışanlara siz ne dersiniz bilmiyorum ama biz en hafif tabirle kültürsüz ve cahil insanlar olarak tanımlıyoruz pharmacie de viagra.

Eşsiz kaya oluşumları, şahane Fıstık Çamı Ormanları, sizi zamanın ötesine taşıyan mağaralar ve mağara resimleri görülmeye değer. Eğer böyle bir yer Amerika’da keşfedilseydi derhal koruma altına alınır ve Millî Park ilan edilirdi. Bunun bir örneğini 1929 yılında “Millî Anıt” ilan edilen Arches Millî Parkı’nda görebiliriz. Latmos’un Arches Millî Parkı’ndan farkı nedir? Neden insanlar orada isimlerini kayalıklara kazımazlar veya çamaşır suyu veya mazotla çeşitli tarihî resimleri silmeye çalışmazlar? Latmos hakkında daha detaylı bilgileri internetten edinebilir, oraya kültürel bir gezi düzenleyebilir, fotoğraflarını çekebilir ve öğrendiklerinizi etrafınıza yayabilirsiniz. Kültürel açıdan bireylerin de üstüne birçok görev düşmektedir. Söz konusu kültürel miras ise buna herkes sahip çıkmalıdır.


Kaynak
Arkeoloji Haber
Arkeofili