5816 Sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu Nedir?

Atatürk’ü Koruma Kanunu Nedir ? Atatürk’e Hakaret Edenler Hangi Cezaları Almalı ?

Gerici kesimler ve sözde dindarlar tarafından sistemli olarak Atatürk’ün hatıralarına, ilkelerine ve inkılaplarına saldırılıyor. Fakat ne yazık ki 5816 sayılı Atatürk’ü koruma kanunu olmasına rağmen bu kanun uygulanmakta tereddüt ediliyor ve çoğu zaman hakaret edenlerin ve saldıranların gereken cezayı alması bir şekilde önleniyor. Ceza alması gereken sözde profesör Kadir Mısıroğlu gibi kişilerin, ahlaktan yoksunca yapılan imaları ve hakaret içeren konuşmaları görmezden geliniyor.  Bu da yetmezmiş gibi  birde üzerine Cumhurbaşkanı ve Diyanet işleri başkanı bu sözde profesörü ziyaret ediyor. Ama kimse şunu unutmasın ki Atatürk’e, anılarına ve hatıralarına hakaret etmek suçtur.

5816 sayılı kanun - Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Kanunla koruma altına alınan bir devletin kurucusu, kurtuluş mücadelemizin baş kumandanı ve ömrünü milletine adamış olan bir gazidir. Aslında bu kanuna gerek bile yoktur. Çünkü bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin Atatürk’e içtenlikle saygı duyması gerekir. Eğer bir insanda onur, şeref, gurur, vicdan, akıl ve namus gibi değerler varsa zaten Atatürk’e hakaret etmez, edemez. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu ve milli değerimizdir. Atatürk’e hakaret edenlerin cezalandırılması gerekmektedir. Eğer sosyal medya’da böyle bir video,resim, ses kaydı vb malzemeler görürseniz lütfen gerekli mercilere bildiriniz. Ayrıca bu kanun Atatürk’ün koyduğu bir kanun olmamakla birlikte 1951 yılında yürürlüğe girmiştir. Bunun nedenini de tahmin edebilirsiniz. 5816 sayılı Atatürk’ü koruma kanunu ise şu şekildedir;

 

Atatürk'e Hakaret Etmek Suçtur.
Atatürk’e Hakaret Etmek Suçtur.

5816 Sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu;

Madde 1: Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk’ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk’ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Yukarıda ki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

Madde 2: Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtası ile işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.

Madde 3: Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re’sen takibat yapılır.

Madde 4: Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5: Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et