Tiroid Bezi Nedir? Tiroid Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Tiroid Bezi Nedir? Tiroid Rahatsızlığınızın Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Çevremizde belki de en sık rastladığımız hastalıklardan biri Tiroid Bezi ile ilgili olan Tiroid hormonunun az veya çok salgılanmasına bağlı Tiroit Bozukluğudur. Kilo veremeyen, sürekli üşüyen çabuk yorulan, halsiz, iştahsız olmasına rağmen kilo alan ve unutkan biri iseniz, veya tam tersi çarpıntınız oluyor, sıcağa gelemiyor, aşırı terliyor, gereksiz heyecan ve sinirlilik yaşıyorsanız Tiroid Bozukluğunuz olabilir. Tiroid hastalığı anlaşıldığı üzere tüm vücudumuzun ve organlarımızı etkileyen ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Tüm organlarımız ve vücudumuz bu Tiroid Bezinden salgılanan Tiroid veya Tiroit diye bilinen  hormonların salgılanması ile paralel olarak çalışır. Peki Tiroid Bezi Nedir ? Tiroid Hastalığınız belirtilerini nasıl anlarsınız kısacası Tiroit olup olmadığınızı nasıl öğrenirsiniz bu konuya geçelim fakat ondan önce Tiroid bezi nedir onu sizlere anlatalım.

Tiroid Bezi Nedir ? Vücudumuzda Nerede Bulunur ve Nasıl Çalışır ?

Tiroid Bezi, bazı kaynaklara göre Kalkan Bezi olarak ta anılır. Erkekler de daha belirgin olmakla birlikte çenenin alt kısmın da adem elması olarak bildiğimiz küçük çıkıntının altında yer alır. T3 ve T4 Hormonlarının salgılanmasını sağlayan bu bez tüm vücudumuz için önemi büyük olan bir iç salgı bezidir. Bu hormonun az salgılanması durumunda ortaya çıkan hastalığa Hipotiroid, çok salgılanması durumunda ortaya çıkan hastalığa ise Hipertiroit adı verilir.  Bu hastalığın ailede gözükmesi Tiroid hastalığına yakalanma ihtimalinize de yükseltir. Yine aynı şekilde sigara kullanımı da Hipertiroit’e neden olur. Peki detaylı bir şekilde Hipoitiroit ve Hipertiroid Hastalığının yanı sıra yine Tiroid bezi ile ilgili başka hastalıklarda vardır. Şunu da belirtelim bir doktora gitmeden Tiroid bozukluğunuz olup olmadığını anlayamazsınız. Vücudumuzda salgılanan hormonların hepsinin ayrı bir görevi olduğu gibi yaşayış biçimimiz, genetik öykümüz ve bazı hastalıklar bu belirtilere benzer belirtiler gösterebilir. Unutmayalım Tiroit’le bağlantılı Guatr ,Tiroidit ve Nodül adını verdiğimiz başka hastalıklarda Vardır. Kısacası Tiroid rahatsızlığına bağlı bir çok hastalık mevcuttur.

Tiroid Hastalıkları Nelerdir?

Guatr :  Tiroid bezinin büyümesidir. (Çene altında belirgin bir şekilde görülebilir)

Tiroidit: Tiroid bezinin iltihablanmasıdır. (Bezin rahatsızlık ve acı vermesi)

Hipertiroidi: T4 ve T3 hormonlarının  aşırı salgılanmasıyla oluşur. (Heyecan,aşırı terleme, kiloalamama)

Hipotiroidi : T4 ve T3 hormonlarının  az salgılanması sonucu meydana gelir.(Kilo verememe, üşüme, yorgunluk)

Nodül: Tiroid bezinin içinde normal dışı doku meydana gelmesidir. (Troid bezinde anormal büyülemeler.)

Tiroid Teşhisi – Tiroid Bozukluğu/Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Kanda tiroid hormonunun ( T3, T4 ve TSH) düzeyleri ölçülerek, ultrasonografi, sintigrafi ve tiroid bezinden ince iğneyle örnek alınmasıyla teşhis konulur. Kronik tiroid iltihabı veya Graves hipertroidi  gibi durum var ise tiroid antikoru incelenir.

Tiroid Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroid hastalıklarının tedavisi çeşidine göre yapılır. Örneğin Guatr hastalığı ameliyatla tedavi edilebilirken, Hipotroid ilaçla tedavi edilebilir. Tiroid bezi tümüyle alınırsa hastanın ameliyat sonrasında tiroit hormonu ilacı kullanması gereklidir.  Ve bazı durumlarda tiroidin tamamen çıkarılması gerektiğinden dolayı ömür boyu tiroid hormonu alması gereklidir. Radyoaktif iyot tedavisi tiroit rahatsızlıklarında uygulanan bir başka tedavi yöntemidir. Hastanın özellikleri, aile öyküsü ve tiroidi hastalığının tipine göre bu tedaviye karar verilir. Eğer bu belirtilere benzer şikayetleriniz var ise ailenizde bu hastalıktan müzdarip bir kişide bulunuyorsa muhakkak bir doktora gözükmeli tahlillerinizi yaptırarak tiroidi, troit veya troid hastalığınızın olup olmadığını öğrenmelisiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. Yorum Yapmayı Unutmayım. Sağlıklı Mutlu Yıllar Dileriz.

Diğer Haberler ve Yazılar İçin Tıklayınız…

Bir Şeyler Yazın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

News TR sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et